In articol:
"Toţi românii trebuie să ştie că România este poate singura ţară din UE cu creştere economică în primul trimestru. Vom avea cifrele în câteva zile şi veţi vedea. Vom rămâne şi după această criză cu creştere economică în primul trimestru.
Oficialul a afirmat că economia a arătat bine în acest an mulţumită măsurilor luate de Guvern încă de dinainte de a fi decretată starea de urgenţă.
"Vă garantez că nu mă opresc aici. Oricâte moţiuni simple, înjurături şi ameninţări primesc de la socialişti, voi continua să administrez la fel de profesionist şi precaut finanţele României. Dragi români, vom trece cu bine şi peste această perioadă şi veţi vedea că economia României răspunde foarte bine atunci când statul este un partener onest. Da, am spus, vom avea o dinamică în V acestei perioade.
Cîţu a mai spus că în domeniul economic lucrurile au mers mult mai bine decât se aştepta PSD-ul.
"Am luat o serie de măsuri care au frânat căderea economiei. IMM INVEST- cel mai imporant program de susţinere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani. IMM (prin Programul IMM Invest), acces rapid la finanţare, prin garantarea liniilor de credit şi a creditelor pentru investiţii, cu dobândă subvenţionată de Guvern; 51.608
El a spus că ar trebui făcută o comparaţie cu programul Start-up Nation, de exemplu.
Ministrul de Finanţe: România este poate singura ţară din UE cu creştere economică în primul trimestru
"În anul 2019 s-au alocat 383,6 milioane lei credite de bugetare", afirmă Cîţu, care a precizat că erau contracte în derulare şi neplătite de aproape 1 miliard lei rămase din 2017 şi 2018.
El acuză PSD că în cursul anului 2019 a cedat la Fondul de rezervă bugetară 100 de milioane lei, iar la prima rectificare bugetară pe anul 2019 au diminuat creditele bugetare cu suma de 232,6 milioane lei.
"Sunteţi nişte ţepari, aţi dat ţeapă oamenilor. I-aţi pus să-şi ia credite", a adăugat el.
El precizează că în noiembrie 2019, prevederile bugetare la acest program erau doar de 50 de milioane lei.
"La rectificarea realizată de către mine în noiembrie au fost alocate 300 milioane lei pentru plata sumelor restante de la acest program. Deşi n-am susţinut niciodată aceast program în forma socialistă făcută de PSD, am considerat că statul trebuie să-şi plătească facturile. Eu nu sunt ţepar ca voi", a spus ministrul.
El a declarat că PSD susţine doar pe hârtie sectorul privat, economia reală.
"Pune banii buget şi pe urmă îi deturnează către proiect personale. Ar fi trebuit să vă luaţi notiţe să vedeţi cum se implementează un program de succes de susţinere a IMM-urilor, pentru că Start-up Nation a fost un dezastru", a declarat ministrul de Finanţe.
Peste 100.000 de persoane fizice şi juridice au ratele la bănci amânate.
Citeste si: Tătaru: Sperăm ca săptămâna viitoare să putem observa o scădere a numărului de cazuri
El a vorbit şi de amânarea ratelor bancare cu nouă luni, pentru persoane fizice şi juridice, precizând că deja peste 100.000 de persoane fizice şi juridice au ratele la bănci amânate cu până la nouă luni.
De asemenea, a fost amânat termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020, iar termenul de depunere a situaţiilor financiare a fost prorogat până la 31 iulie 2020.
Citeste si: Nelu Tătaru, anunţ de ultimă oră după audiere din Camera Deputaţilor
Au fost totodată suspendate popririle şi executările silite făcute de ANAF pentru creanţele bugetare pe perioada stării de urgenţă cu excepţia celor din cauze penale.
Sistemul Naţional Electronic de Plată a fost extins, fiind operabil de pe ghiseul.ro pentru toţi contribuabilii.
Ministrul a mai anunţat şi rambursarea imediată a TVA, urmată de un control ulterior stării de urgenţă.
Citeste si: Vrancea: 25 de bătrâni de la un cămin din Odobeşti şi 16 angajaţi, confirmaţi cu coronavirus
"Am rambursat în două luni de zile 6 miliarde de lei. Media ultimilor ani era de 1,5 miliarde leiŢineaţi bani ca să mişcoraţi artificial deficitul", a adăugat el.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
El a vorbit şi de alte măsuri luate de Guvern.
"Plata concediilor medicale. Am trecut de la o medie de 50 de miloane de lei lunar al 400 milionae lei decontări. Companii care aşteptau banii de ani de zile. Ceea ce a făcut PSD şi semnatarii acestei moţiuni a fost să suprataxeze implicit sectorul privat. Să-l facă să se îndatoreze, să reducă investiţiile. O politică premeditată de distrugere a sectorului privat. Decontarea facturilor pentru lucrări de construcţii ale autorităţilor locale în valoare de 1,5 miliarde de lei", a spus Cîţu.
În plus, vor fi acordate bonificaţii fiscale cuprinse între 5% şi 10% pentru firmele româneşti, inclusiv pentru microîntreprinderi care plătesc anticipat impozitul pe profit.
Firmele pot cere totodată eliberarea certificatelor de situaţie de urgenţă în baza documentelor justificative, prin sistem on-line.
A fost prelungită şi valabilitatea tichetelor de vacanţă, ca modalitate de stimulare a turismului românesc, în perioada de după încetarea stării de urgenţă.
Citeste si: Inca un focar de coronavirus in Romania. Anuntul autoritatilor
O altă măsură a fost susţinerea agriculturii româneşti prin acordarea a 150 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei bani europeni, pentru agricultori pentru 2020-2022, alocarea sumei de un milion de lei pentru angajarea tinerilor în agricultură şi a unui milion de lei pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură.
"Acestea sunt măsuri pe care le am luat şi au ajutat economia. Prin aceste măsuri am lăsat în economie 10 miliarde lei în martie. Economia a funcţionat pentru că a avut cash, a avut de unde să-şi plătească facturile mai departe. Şi efectul s-a văzut imediat în aprilie, când am încasat mai mulţi bani la buget decât aţi încasat voi în aprilie 2019. Sectorul privat are încredere în noi, are încredere că ne plătim facturile la timp. Suntem un partener onest, ne plătim facturile la timp", a precizat Cîţu.
Cîţu a mai spus că în acest an statul a plătit salarii în sectorul bugetar mai mari, pensii crescute în septembrie anul trecut cu 15%, plteşte indexarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor cu rata infaţiei, acestea fiind cheltuieli suplimentare.
"Dacă PSD ar fi fost un partid responsabil, nu ar fi trecut prin parlament legi fără sursă de finantare. Astfel de legi reprezintă prima sursă de creştere a deficitului bugetar. În ceea ce mă priveşte, la începutul anului am îngheţat salariile demnitarilor şi aleşilor locali. Da, sunt un ministru responsabil şi precaut. Şi pentru că sunt precaut, pe lângă împrumturuile care acoperă cheltuielile curente am construit şi un buffer semnificativ. Acest buffer s-a dovedit o plasă de salvare în momentul în care pieţele financiare peste tot în lume au îngheţat", a mai afirmat el.