In articol:
Nu există niciun risc să rămânem fără bani, pentru că astăzi avem asigurată finanţarea pentru tot anul a unui deficit bugetar mai mare decât cel estimat, dar va rămâne şi un buffer considerabil pentru guvernul următor, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Citeste si: Sărbătoare mare pentru români. 17 iulie 2020- zi importantă în calendar
Întrebat de ce perioada de returnare a împrumuturilor este 25-30 de ani, Cîţu a precizat că acest lucru reprezintă managementul datoriei publice, fiind şi o condiţie a criteriului de la Maastricht.
Nu sunt bani pentru alocațiile copiilor
Bugetul României nu are în prezent prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, iar Guvernul nu va tăia din banii de la investiţii pentru a putea implementa această lege, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Citeste si: Doliu imens în România! Prezentatorul emisiunii "Iarba verde de acasa" a murit
"Problema pe care am identificat-o este că această lege a fost votată în Parlament după ce a fost trecut Bugetul României.
Citeste si: Premierul Orban, anunț de ultima oră despre creșterea alocațiilor. "Vom găsi o soluție"
Ministrul Finanţelor a explicat că în următoarele două săptămâni Guvernul va prezenta un proiect de lege privind creşterea alocaţiilor. "Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu... (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru", a adăugat Florin Cîţu. Ministrul Finanţelor a precizat că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar de 4 miliarde de lei pentru 6 luni.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Dezastru în SUA. Un nou record de decese în statul Florida
"Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii, deci n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare. Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii 10 ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş", a menţionat Florin Cîţu.