Close sidebar
Close sidebar

Mircea Ionescu Quintus- o suta de ani de viata, opt decenii de liberalism. Presedintele Iohannis il decoreza astazi cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de ofiter

Cu o zi inainte de a implini 100 de ani, fostul presedinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus va fi decorat, astazi, de catre presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul ”Steaua Romaniei” in rang de Ofiter.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Mircea Ionescu-Quintus va fi decorat cu o zi inainte de a implini 100 de ani. Ceremonia va avea loc la ora 12.00, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Klaus Iohannis nu este primul presedinte care il onoreaza pe Ionescu-Quintus cu o decoratie a statului roman. In 2002, Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul ”Steaua Romaniei” in rang de Cavaler.
De asemenea, pe 28 aprilie 2009, cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de inaintare in gradul de general de brigada a mai multor colonei, veterani din a doua conflagratie mondiala. Printre acestia s-a aflat si Ionescu-Quintus.

El s-a inscris in PNL in anul 1936 si a fost presedintele acestui partid in perioada 1993-2001. Detinut politic in perioada comunista, Mircea Ionescu-Quintus a contribuit la renasterea partidului dupa 1989, fiind primul liberal care a ajuns in ministru dupa reinstaurarea democratiei, in guvernul Stolojan (1991-1992).

Nascut in 1917, in plin Razboi Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a inscris in PNL la varsta de 19 ani, a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost detinut politic in perioada comunista, iar dupa Revolutie presedinte al PNL, ministru al Justitiei, deputat

si de doua ori senator. Mircea Ionescu Quintus va fi decorat vineri de presedintele Klaus Iohannis, cu o zi inaintea implinirii varstei de o suta de ani.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Mircea Ionescu Quintus s-a nascut pe 18 martie 1917, intr-o familie de vechi liberali. Tatal sau, Ion Ionescu Quintus, a detinut nu mai putin de noua mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atat in cariera de jurist, cat si in afinitatea politica pentru liberalism.
In 1917, la un an dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si dupa ce intreaga administratie politica romaneasca s-a retras la Iasi, familia Quintus era refugiata in Ucraina, la Herson, oras unde s-a nascut si Mircea Ionescu Quintus.

In perioada interbelica, duce mai departe traditia de familie si urmeaza Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, iar dupa absolvirea din 1938, devine avocat. Isi aminteste exact ziua in care a devenit liberal, mai mult din intamplare. Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat sa rosteasca un discurs cu ocazia dezvelirii in orasul sau, Ploiesti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari in 1933 pe peronul garii din Sinaia.

Avea doar 19 ani, dar a ramas fidel Partidului National Liberal vreme de peste opt decenii.

Mircea Ionescu Quintus spune ca i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga si pe Gheorghe Tatarascu, despre cel din urma spunand ca a fost cel care a reusit sa-l tina departe de Miscarea Legionara, atat de la moda printre tinerii si intelectualii din perioada interbelica.
In al Doilea Razboi Mondial a luptat initial pe frontul de est, ajungand pana la Cotul Donului, iar ulterior, dupa ce Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns pana in Cehoslovacia, in Muntii Tatra.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

In 1947 s-a casatorit cu Viorica, alaturi de care traieste si astazi si care ii este alaturi la toate activitatile sale politice, deoarece si ea este membra PNL din 1945, provenind, de asemenea, dintr-o familie cu traditie liberala.

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul National de Coordonare al PNL de la inceputul lunii martie, unde liberalii au stabilit calendarul si regulile alegerilor interne din partid. „Sunt membru al PNL de 80 de ani. Impreuna cu tatal meu am trait 100 de ani in acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau misca in vreun fel adeziunea la el si increderea in el. Abia astept momentul in care sa felicit pe urmatorul presedinte, pe noul presedinte al PNL, sa-l asigur de sprijinul meu si sa va asigur pe toti care luptam pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor sai colegi. 

Sursa: News.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI