Potrivit The Guardian, aceasta concluzie, publicata in revista American Journal of Medicine saptamana trecuta, este cea mai recenta si cea mai convingatoare dintr-o serie de cauze pe care alti cercetatori le-au anuntat de-a lungul timpului: fibroza chistica, deficit de alfa-1 antitripsina (o cauza genetica ce l-ar fi predispus la infectii pulmonare), si stenoza mitrala.

Citeste si: Starea de sanatate a Regelui Mihai s-a agravat si prezinta o slabiciune accentuata

Insa, examinand inima lui Chopin, fara sa deschida borcanul, care a fost pastrat in cripta Bisericii Sfanta Cruce din Varsovia, cercetatorii au observat ca aceasta era acoperita cu materiale fibroase albe. In plus, acestia au observat leziuni mici – simptome care indica o complicatie grava a tuberculozei.

”Nu am deschis borcanul. Insa, dupa starea in care se afla inima putem spune ca exista o mare probabilitate ca Chopin sa fi suferit de tuberculoza, in timp ce pericardita probabil ca a fost cauza imediata a mortii lui”, a spus pentru Observer liderul echipei de cercetatori, profesorul Michael Witt de la Academia Poloneza de Stiinte.

Frédéric Chopin a murit in octombrie 1849 in Paris si a fost inmormantat in cimitirul Père Lachaise din capitala Frantei – unde se afla si mormintele unor personalitati precum Marcel Proust, Oscar Wilde si Jim Morrison. Totusi, fiind considerat erou national in Polonia, inima compozitorului a fost subiectul unei controverse.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La scurt timp dupa moartea lui, sora sa, Ludwika, i-a dus inima in Polonia, trecand de securitatea din Rusia. Inima lui Chopin a fost inchisa in Biserica Sfanta Cruce din Varsovia.

In 1944, inima lui Chopin i-a fost data unui ofiter SS s-a declarat admirator al compozitorului. Apoi, aceasta a fost pastrata la sediul central de comanda german, inainte de a fi dusa inapoi la biserica, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aceasta examinare a inimii realizata de profesorul Michael Witt si echipa sa a fost prima efectuata dupa 1945 si pana in prezent.

”Am gasit-o inca perfect conservata in borcan. Unii oameni inca vor sa deschida borcanul pentru a pentru a lua mostre de tesut in vederea efectuarii unui test ADN, astfel incat sa isi probeze teoria conform careia Chopin suferea de o boala genetica. Insa, acest lucru ar fi complet gresit. Ar putea distruge inima si oricum, in prezent sunt destul de sigur ca stim ce anume a dus la moartea lui Chopin”, a explicat Michael Witt.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si