Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a publicat, miercuri, motivarea deciziei de excludere din cler a lui Cristian Pomohaci.

”Sanctiunea de eliberare din demnitatea preoteasca si trecerea in starea de laic s-a aplicat de instanta bisericeasca de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci in urma completarii si rejudecarii Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a retinut in seama apelantului, pe langa singura abatere morala cuprinsa in acest dosar, inca alte trei mari abateri canonice ”, precizeaza reprezentantii Mitropoliei Ardealului.


Potrivit acestora, abaterea morala la care se face referire este ” tentativa de savarsire a unor acte imorale, exprimata printr-un dialog inregistrat si facut public, abatere incompatibila cu statutul de preot si care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

Prima dintre abaterile canonice este ”denaturarea cu buna stiinta a Sfintei Liturghii, aducandu-se atingere invataturii dogmatice, pana aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influenta neoprotestanta”.

Pomohaci este acuzat, de asemenea, de ”neascultare fata de autoritatea bisericeasca, prin neindeplinirea indatoririlor canonice, regulamentare si statutare si a tuturor ordinelor si dispozitiilor superiorilor ierarhici, dusa pana aproape de schisma”, dar si de ”denigrarea Bisericii prin declansarea si intretinerea unui scandal mediatic fara precedent”.

”Sanctiunea aplicata fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apara morala, doctrina si randuielile liturgico-canonice ale Bisericii si, in acelasi timp, de a acorda acestuia sansa la pocainta si indreptare ”, mai spun reprezentantii Mitropoliei Ardealului.

Acestia reamintesc ca decizia este definitiva, dar, daca-si doreste iertare, fostul preot trebuie sa dea dovada ca ”de la pronuntarea sentintei, a ramas ascultator Chiriarhului sau si a dat dovada de pocainta si indreptare timp indelungat”.

Ridicarea caterisirii o face Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Destituirea din slujirea clericala are aceleasi consecinte dogmatice si canonice la fel ca si caterisirea. Cel destituit nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta tinuta clericala, de a folosi vesminte preotesti si de a face slujbe, de a fi duhovnic si de a savarsi rugaciuni.
 

Singura deosebire dintre caterisire si destituirea din slujirea clericala, este aceea ca cel demis are posibilitatea de a desfasura activitati social-filantropice, culturale, iar activitatea si conduita sa vor fi evaluate anual, de Chiriarh, care va urmari daca cel pedepsit respecta cele prevazute in sanctiunea Consistoriului.

”In cazul in care fostul preot va continua sa staruie in savarsirea abaterilor pentru care a fost sanctionat sau a altor abateri si mai grave, instanta bisericeasca se poate autosesiza, urmand sa-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevazute de Sfintele Canoane ”, mai precizeaza reprezentantii Mitropoliei Ardealului.

Acestia anunta ca fostul preot Cristian Pomohaci a depus, imediat dupa sedinta din 5 octombrie, o cerere de retragere din preotie, insa apreciaza ca aceasta este ”tardiva si fara obiect”.

Consistotiul Mitropolitan al Mitropoliei ardealului a judecat, in 5 octombrie, apelul formulat de Cristian Pomohaci la decizia de caterisire.

Sedinta a durat mai bine de sapte ore, iar Consistotiul a ramas in pronuntare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

A doua zi, reprezentantii Mitropoliei Ardealului au anuntat ca au decis excluderea din cler a celui judecat intrucat ”sarcina preotiei, cu toate exigentele ei morale, dogmatice si canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Pomohaci”.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit in 28 iulie de catre Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care apartine ierarhic parohia in care a slujit.
 

In 23 august, Mitropolia Ardealului a anuntat ca apelul ”intruneste conditiile de admisibilitate”.

Cristian Pomohaci, ce este si cantaret de muzica populara, este cercetat pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins intr-o inregistrare audio de 22 de minute, in care preotul incearca sa il convinga pe adolescent sa intretina relatii sexuale cu el si chiar sa mai aduca si alti tineri.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si