Close sidebar
Close sidebar

Moment de euforie pe burse după negocierile de pace de la Istanbul, dintre Rusia și Ucraina

Piețele financiare au înregistrat câștiguri semnificative, marți, după ce noua rundă de negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina au dat semne de progrese, informează Reuters.

Sorin Negru,

Principalele burse europene au înregistrat marți câștiguri de 1% până la 2,5%

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Primele semne de optimism cu privire la stoparea conflictului dintre Rusia și Ucraina au fost consemnate marți, 29 martie, în urma unei noi runde de negocieri, mediate de Turcia.

Citeste si: Rusia își retrage trupele din zona Kievului. Unde se duc tancurile lui Putin. Avertismentul lui Blinken

La finalul reuniunii de circa trei ore, Rusia, care a atacat Ucraina pe 24 februarie, a promis să-şi reducă "radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov, iar partea ucraineană a propus un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării.

Efecte în lanț pe burse după succesul parțial al negocierilor de pace

Principalele burse europene au înregistrat marți câștiguri de 1% până la 2,5%, indicii futures din SUA au crescut cu până la 0,5%, iar petrolul a scăzut cu 5%, după ce ministrul adjunct al apărării al Rusiei a declarat că Moscova a decis să reducă drastic activitatea militară în jurul capitalei Kiev.

Citeste si: Care este motivul pentru care Roman Abramovici participă la negocierile de pace. Ce rol are oligarhul rus în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Piețele financiare din Europa au încheiat ziua bursieră cu câștiguri în linie. Bursa de la Paris s-a apreciat cu peste 3%, bursa de la Frankfurt a câștigat 2,79%,, iar Euro Stoxx 50, indicele de referință european, a câștigat 2,96%.

Citeste si: VIDEO| UPDATE- Ministerul rus al Apărării a anunțat, în contextul negocierilor de marți de la Istanbul, reducerea semnificativă a operațiunilor militare

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Și bursele de la Milano și Londra au avansat în raport cu ziua anterioară (2,4%, respectiv 0,86%).

Moneda euro s-a apreciat în raport cu dolarul american, petrolul mai ieftin cu 5%

Moneda euro s-a apreciat în raport cu dolarul american, la fel ca şi rubla rusească.

Moneda unică europeană, care de mai multe săptămâni este afectată de înrăutăţirea perspectivelor economice ale bătrânului continent, s-a apreciat cu 1,2% fiind cotată la 1,1121 dolari în timp ce rubla rusească a înregistrat un avans de 10,5% până la 85,42 ruble pentru un dolar în jurul orei 12:45 GMT.

Citeste si: Un oligarh rus se vaită că a ajuns să trăiască „în arest la domiciliu, practic” din cauza sancțiunilor

De asemenea, cotaţia petrolului a scăzut cu peste 5% astfel că barilul Brent din Marea Nordului era cotat la 105,79 dolari în jurul orei 12:30 GMT, în scădere cu 5,95% faţă de cotaţia înregistrată luni la închidere, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI a scăzut cu 6,14% până la 99,45 dolari, revenind sub pragul simbolic de 100 de dolari per baril.

Turcia salută "progresele cele mai semnificative" în negocierile Rusia-Ucraina de la începutul războiului

Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, a salutat marţi "progresele cele mai semnificative" de la începutul războiului înregistrate în cadrul negocierilor dintre Rusia şi Ucraina de la Istanbul, precizând că acestea nu vor fi reluate miercuri, relatează Agerpres.

"Este vorba despre progresele cele mai semnificative de la începutul negocierilor", a estimat ministrul la finalul celei trei ore de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană.

"Acum ţine de miniştrii de externe din cele două ţări să se reunească pentru a rezolva chestiunile cele mai dificile", a adăugat el.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ministrul a precizat că reuniunea de la Istanbul a luat sfârşit. "Ea nu se va relua mâine", miercuri, a spus el.

Delegaţiile rusă şi ucraineană s-au reunit marţi dimineaţă în Palatul Dolmabahce, ultima reşedinţă de pe Bosfor a sultanilor şi ultimul centru administrativ al Imperiului Otoman, unde preşedinţia turcă dispune de birouri.

Delegaţiile au fost primite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care le-a îndemnat să pună capăt "tragediei" reprezentate de invadarea Ucrainei de către trupele Moscovei.

A fost prima reluare cu prezenţă fizică a negocierilor celor două ţări după mai multe runde de discuţii prin videoconferinţă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI