Moșii de toamnă este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi se face pomenirea celor dragi, care au trecut la cele veșnice.

Când se prăznuiesc Moșii de toamnă 2022? Tradiții și obiceiuri în această zi

Potrivit calendarului creștin-ortodox, anul acesta, moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 5 noiembrie.  Așadar, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat dintre noi.

Prăznuirea moșilor de toamnă se face mereu în zi de sâmbătă, deoarece trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, iar Biserica Ortodoxă a ales această pentru pomenirea morților. 

Citeste si: Postul Crăciunului 2022. Când începe și care este lista completă a dezelgărilor la pește? Tradiții și obiceiuri

Moșii de toamnă 2022. Când pică anul acesta? Ce trebuie să faci în această zi

Moșii de toamnă 2022. Când pică anul acesta? Ce trebuie să faci în această zi

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sâmbăta Morților 

Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică în Sâmbăta Morților și duc pachete cu alimente și colivă, care mai apoi sunt sfințite de preot în biserică. Aceste alimente sunt împărțite nevoiașilor și celorlalți creștini în numele celor care au trecut la cele veșnice.

După slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări la mormintele celor adormiți, pentru a încălzi sufletul acestora. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Citeste si: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie. Calendar ortodox 2022

Moșii de toamnă 2022. Când pică anul acesta? Ce trebuie să faci în această zi

Moșii de toamnă 2022. Când pică anul acesta? Ce trebuie să faci în această zi

Tradiția mai spune că în ziua acestei sărbători nu se lucrează ogoarele. Tot în Sâmbăta Morților, gospodinele nu spală, nu calcă și nu cos haine. Se spune că persoanele care face aceste lucruri vor avea parte de greutăți și necazuri.

Potrivit tradițiilor creștine, de Moșii de Toamnă, credincioșii trebuie să aducă la biserică o sticlă cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva alimente pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior celor nevoiași.

De asemenea, în Sâmbăta Morților, gospodinele nu trebuie să măture, deoarece se spune că astfel vor ridica praful în ochii celor decedați. Nici să arunce gunoiul nu este bine, pentru că astfel va ajunge în mâncarea celor trecuți la cele sfinte.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2022

O superstiție din bătrâni spune că, în noaptea de Moși nu e bine să mergi singur pe stradă, deoarece sufletele celor decedați se întorc la morminte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si