Mucenici fierți cu nucă. Beneficii și cele mai delicioase rețete
Mucenici. Creștinii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici pe data de 9 martie. Este o zi care are o însemnătate importantă din punct de vedere religios.
Mucenici fierți cu nucă. Pe lângă faptul că în această perioadă gospodinele pregătesc diverse rețete de mucenici după gustul fiecăruia, obiceiul spune că în ziua de Mucenici trebuie să bem 40 de pahare cu vin ca să fim sănătoși să avem noroc tot anul. Așadar, îți propunem o rețetă foarte bună de mucenici fierți.
500 g mucenici copţi în casă (din aluat de pâine și apă) sau la pungă din comerț
500 g zahăr
o linguriţă esenţă de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
un baton scorţişoară
o jumătate de linguriţă scorţişoară
o jumătate de linguriţă sare
500 g nucă măcinată mărunt
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
miere pentru servire
Pentru început se pune apa la fiert alături de coaja de lămâie şi portocală, zahărul, batonul de scorţişoară, esenţa de vanilie şi sarea. Toată compoziția se lasă la fiert până se topeşte zahărul, apoi se strecoară coajă rasă de la lămâie și portocală. După care, apa se pune din nou la fiert și se adaugă mucenicii.
Este important să nu adăugați nuca în timp ce compoziția se fierbe, deoarece se va înnegri zeama.
Mucenicii se lasă la fiert aproximativ 25-30 de minut, după care se iau de pe foc. La final se adaugă deasupra nuca măcinată și scorțișoară.Mucenicii se pot servi atât calzi, cât și reci, iar la servire se adaugă în farfurie nucă măcinată, miere și scorțișoară după gust.
Nuca nu îngrașă, așa cum s-a crezut multă vreme, iar beneficiile oferite organismului de acest fruct oleaginos sunt extraordinare. Cercetările realizate de specialiști confirmă acest lucru.
Studiile recente efectuate de cercetătorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico menționează că nucile sunt un aliment foarte sănătos, care ne prelungesc viața. Aceste fructe oleaginoase conţin acid alfa linoleic, care împiedică îngroşarea arterelor şi sunt benefice pentru bolnavii cu tulburări de ritm cardiac. De aceea, cercetătorii recomandă bolnavilor de inimă să includă în dietă opt nuci pe zi.
Experimentul realizat la prestigioasa instituție medicală a mai demonstrat că, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au ajutat la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. Un nou studiu, efectuat la Universitatea Scranton din Pennsylvania (SUA), aduce şi mai multe informaţii interesante, care susţin ideea introducerii acestor fructe oleaginoase în dieta zilnică.
Astfel, cercetătorii au dovedit că nucile sunt cele mai sănătoase alimente din categoria fructelor oleaginoase. Ele conţin atât fibre sănătoase, proteine, minerale şi vitamine, cât şi un număr mare de antioxidanţi, mai puternici decât la celelalte tipuri de nuci. În cadrul acestui experiment, specialiştii au analizat ce beneficii au pentru organism nucile în comparație cu celelalte fructe oleaginoase: migdale, arahide, fistic, alune, nuci braziliene, nuci cashew, nuci de Macadamia şi nuci pecane.
Chiar dacă au nevoie de puțin mai mult timp pentru a fi preparați, mucenicii moldovenești sunt un adevărat deliciu și merită să fie încercați, mai ales că rețeta este una foarte simplă și nu are nevoie de foarte multe ingrediente pentru a fi preparată.
500 g făină
25 g drojdie
70 ml ulei
100 g zahăr
260 ml apă
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
1 praf de sare
coajă de portocală sau de lămâie
150 g nucă măcinată
5 linguri de miere
Înainte de a te apuca de prepararea rețetei, pune făină într-un loc cald, astfel încât să fie la temperatura camerei atunci când o folosești. După ce ai făcut acest lucru, pune făina într-un bol și în mijlocul ei fă o gaură. Între timp, dizolvă drojdia în apă călduță, alături de zahăr. Pune amestecul în gaura pe care ai făcut-o anterior, alături de coaja de portocală, praful de sare și amestecă totul foarte bine. Pune apoi uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic.
Aluatul se împarte în mai multe fâșii și se modelează în formă de 8. După ce ai făcut acest lucru, lasă mucenicii să crească timp de o oră. După ce timpul s-a scurs, unge fiecare colăcel cu apă călduță și pune-l la cuptor aproximativ 20 de minute. Mucenicii calzi se ung cu miere și se servesc cu multă nucă.
Această rețetă de mucenici moldovenești se prepară rapid și este potrivită și pentru cei care țin post și asta pentru că nu conține lapte, ouă sau alte produse de origine animală.