In articol:
Nectarinele, pe numele lor oficial ”Prunus persica” fac parte din familia Rosaceae și sunt cunoscute de peste 2 000 de ani. Sunt înrudite cu piersicile și prunele și sunt originare din China. Nectarinele au fost aduse în Europa prin Asia Centrală, de unde încet-încet au cucerit toată planeta.
Singura deosebire față de piersici, la prima vedere, este că acestea nu sunt acoperite de puful fin, asemenea cojii de piersică. Până în ziua de astăzi nu este clar dacă aceste fructe reprezintă încrucişarea dintre migdale şi prune sau pur şi simplu o mutaţie a piersicii.
Citeste si: Cireșe. Cum îţi dai seama că au viermi în ele. Nu te lăsa păcălit!
Nectarinele au pulpa roșie, galbenă sau albă și sunt o sursă de vitamine A și C. În plus, vitamina A are efect benefic asupra sistemului imunitar. Consumate frecvent substanțele din nectarine întârzie procesul natural de îmbătrânire. Nectarinele trebuie consumate mai ales în stare proaspătă, sau preparate termic sub formă de compot și gemuri, sau ca ingredient în prepararea diverselor dulciuri. Nectarinele au un gust foarte asemănător cu cel al piersicilor, puțin mai acid însă.
Ce conțin nectarinele
Nectarinele sunt o sursă prețioasă de betacaroten, un antioxidant care este sintetizat în organism în vitamina A. Vara, mai ales, betacarotenul este foarte important, deoarece ajută la refacerea pielii expuse la soare și prelungește durata bronzului. Betacarotenul are rol de protecție a epidermei împotriva radiațiilor solare și a cancerului cutant.
Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro
Datorită conținutului ridicat de vitamina C sunt recomandate persoanelor care suferă de bronșită cronică sau de astm. Nectarinele au un conținut mai mic de calorii decât piersicile și sunt o sursă bună de potasiu, fosfor și fibre. Aportul de fibre ajută tranzitul intestinal și este benefic și pentru persoanele hipertensive, deoarece fibrele reglează nivelul colesterolului, scad tensiunea arterială și previn diferitele tipuri de cancer, dacă sunt consumate în perioada de vară.
Citeste si: Dulceaţa de căpşuni rapidă. Secretele din reţeta buncii
Cura cu nectarine
Se consideră că două-trei nectarine pe zi, vreme de o lună de zile, în timpul verii poate fi considerată o cură benefică.
Nectarinele au un conținut mare de apă, au efect revigorant și suplinesc pierderile de săruri minerale cauzate de transpirația excesivă.
Deoarece au puține calorii sunt recomandate și în curele de slăbire. Datorită conținutului mare de apă, nectarinele contribuie la eliminarea acidului uric din organism, ajutându-i astfel pe bolnavii de gută și de afecțiuni inflamatorii.
Citeste si: 9 trucuri folosite de supermarketuri pentru a te face să cumperi mai mult! De ce verdețurile nu se află niciodată lângă lapte?
Nectarinele sunt foarte utile mai ales pentru aportul mare de potasiu, mineral esențial organismului, dar în veșnic deficit.
Spre deosebire de alte fructe, nectarinele se culeg când sunt bine coapte, pentru că după recoltare nu se mai coc. Ele se păstrează la frigider, cel mult patru zile, sau la temperatura camerei, două zile.