Minorii ar putea fi amendați dacă sunt prinși fumând pe stradă, ori în apropierea școlilor. Acum, legea interzice comercianților să vândă tutun celor sub 18 ani, dar, consumul nu este reglementat. O lege adoptată deja de Senat prevede amenzi de 500 de lei pentru cei dependenți de acest viciu.

Minorii care fumează pe stradă ar putea fi amendați

Pe stradă, la colțul școlii și în alte locuri publice.

Peste tot se observă dovada că mulți tineri sunt dependenți de fumat și își pun sănătatea în pericol.

Unii elevi spun că ajung să dea chiar și 300 de lei lunar pe țigări.

La buticurile de lângă unitățile de învățământ adolescenții sunt deja cunoscuți.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Interzicea fumatului în zonele publice e considerată o măsură utilă, inclusiv de polițiști.

Citește și: Vapatul, mult mai nociv decât țigările normale. Descoperirile cercetătorilor confirmă acest lucru

Ce spun autoritățile

Daniela Seracin, Purtător de Cuvânt al Poliției Locale din Timișoara spune că: „Pentru a lua măsuri în cazul societăților comerciale care pun în vânzare tutun minorilor e nevoie ca vânzătorii să fie prinși în fapt, cum polițiștii locali acționează în uniformă. În momentul în care se fac verificări, nu se întâmplă astfel de fapte”. 

Psihologul Adina Berar spune că: „Tendința de a imita adultul este specifică în cazul adolescenților, atunci apare nevoia de a părea mai mare decât e, de a demonstra că poate avea comportamente de om mare”.

Proiectul de lege adoptat deja tacit de Senat prevede interzicerea fumatului pentru minori pe drumurile publice, în parcuri și pe stadioane, în sălile de spectacole, în gări și aeroporturi, dar și în școli și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Amenzile pornesc de la 100 de lei și ajung până la 500. Vor cădea, desigur, în sarcina părinților. Pentru a fi aplicată, legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Citește și: 5 schimbări pe care să le faci în 2023 ca să-ți protejezi sănătatea


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si