In articol:
- Premierul Ciucă: Reintroducem acordarea şomajului tehnic
- Ce prevede Ordonanța de urgență privind "șomajul tehnic"
Guvernul a aprobat miercuri un Proiect de Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaților şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de pandemia de coronavirus.
Premierul Ciucă: Reintroducem acordarea şomajului tehnic
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, la debutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Ordonanţa de urgenţă vizează reintroducerea şomajului tehnic.
Este vorba de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de
Citeste si: Avertismentul dat de Bill Gates: „Este posibil să apară pandemii mult mai grave față de COVID-19”
”Astăzi, în şedinţa de Guvern vom adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susinerea unor sectoare economice”, a spus premierul la începutul şedinţei.
Acest şomaj tehnic se va acorda până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.
Ce prevede Ordonanța de urgență privind "șomajul tehnic"
Potrivit actului normativ, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr.
De acești bani beneficiază salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Citeste si: Pandemia ne trimite în șomaj
De indemnizația pentru șomaj tehnic beneficiază și salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.