Mii de noi pensii speciale ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Legea prevede 5.000 de lei în plus pentru "foștii baroni"
Lovitura de grație pe care ar putea-o primi bugetul României în 2024, în contextul scandalului uriaș dintre PSD și PNL pe sustenabilitatea legii pensiilor, ar putea veni de la intrarea în vigoare a unei legi care acordă mii de noi pensii speciale.
Author: Sorin Negru vineri 10 noiembrie 2023 , 13:45
Dacă Guvernul nu ia o decizie contrară în noiembrie sau decembrie, un articol controversat din Codul administrativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și va aduce mii sau zeci de mii de noi pensii speciale!
Este vorba de articolul 210 care prevede în mod expres pensii speciale pentru aleșii locali- primari, viceprimari, șefi și adjuncți de consilii județene.
Acest privilegiu pentru baronii locali a fost instituit în decembrie 2015 de majoritatea parlamentară de atunci, PSD-ALDE-UDMR și aplicarea sa a fost amânată succesiv, an de an.
Contextul electoral al anului 2024 ridică riscul ca articolul privitor la pensiile speciale ale aleșilor locali să fie adoptat tacit, deoarece voturile depind foarte mult de stimularea și implicarea oamenilor din teritoriu.
Pensii speciale de 5.000 de lei pe lună pentru foștii baroni
Guvernul PSD-PNL s-a achitat formal de obligația asumată în fața Comisiei Europene de a adopta legea pensiile speciale, însă majoritatea privilegiilor nu au fost eliminate nici prin acest act normativ, care are termene succesive și îndepărtate de intrare în vigoare.
Bomba ar fi să apară o nouă categorie de pensionari speciali de la 1 ianuarie 2024, în contextul tensionat al lipsei de resurse financiare pentru noua lege a pensiilor din sistemul public.
Potrivit prevederii care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianaurie 2024, un primar de comună ajuns la vârsta pensionării ar urma să primească o „indemnizație” lunară de 1.650
de lei (pentru un mandat), 3.300 de lei (pentru două mandate) sau 5.000 de lei (pentru trei sau mai multe mandate).
Acești bani se vor adăuga pensiei primite din sistemul public.
Pensiile speciale ale foștilor primari, amânate an de an
Legea care prevede pensii speciale pentru foștii primari, viceprimari, prefecți și subprefecți, nu a fost desființată, în ciuda solicitărilor exprese ale USR, ci doar prorogată (amânată) an de an.
Din 2019, de când PSD a modificat Codul administrativ prin OUG, şi până astăzi, articolul legat de pensiile speciale ale primarilor şi baronilor locali a fost prorogat "la presiunea" Opoziției.
Au fost 4 amânări succesive ale pensiilor speciale pentru primari, de către trei guverne diferite, conduse de prim-miniștri PNL, iar acum mingea este în terenul PSD:
decembrie 2019 – Guvernul Orban
decembrie 2020: Guvernul Cîțu
decembrie 2021: Guvernul Ciucă
decembrie 2022: Guvernul Ciucă
? ce decizie se ia în decembrie 2023? Guvernul Ciolacu
Avertisment: "De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare pensiile speciale ale aleşilor locali"
USR i-a cerut recent premierului Marcel Ciolacu să elimine "imediat", prin ordonanţă de urgenţă, pensiile speciale pentru aleşii locali.
"De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare pensiile speciale ale aleşilor locali, foşti primari şi viceprimari, ori foşti preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene. Este vorba de mii de noi pensii speciale pentru foşti baroni. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine, imediat, prin OUG aceste pensii speciale", se arată într-un comunicat de presă.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că România nu are nevoie "de o nouă categorie de privilegiaţi".
"Nu avem nevoie de noi pensii speciale. PSD şi PNL îi răsplătesc pe aleşii locali, deşi mare parte dintre aceşti foşti primari şi preşedinţi de Consilii judeţene au ţinut oraşele şi judeţele noastre în subdezvoltare. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine imediat pensiile speciale pentru primari. O poate face prin OUG", a afirmat Moşteanu.
Rămâne de văzut ce decizie va lua Guvernul PSD-PNL în următoarele săptămâni cu privire la legea care ar urma să înghită 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro) în plus pe an.
Ce conține Articolul 210 din Codul Administrativ
ARTICOLUL 210 Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean
(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean şi care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.
(2) Indemnizaţia pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.
(3) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiţia ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puţin un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.
(5) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
(6) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (4).
(7) În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (4), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.
(8) În cazul exercitării unor mandate diferite, la calcularea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se va proceda după cum urmează: a) pentru fiecare tip de mandat exercitat se aplică modalitatea de calcul prevăzută la alin. (5); b) cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă la care au dreptul persoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă suma valorilor obţinute prin aplicarea prevederilor lit. a).
(9) În cazul în care persona care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă potrivit prevederilor alin. (1) începe exercitarea unui nou mandat, în condiţiile legii, acordarea indemnizaţiei se întrerupe, aceasta fiind reluată după încetarea mandatului, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat, la cererea persoanei interesate, în condiţiile prevăzute la alin. (4) şi (5).
(10) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.
(11) Indemnizaţia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
(12) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat.
(13) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la unitatea/subdiviziunea administrativ- teritorială pe raza căreia şi-a exercitat solicitantul mandatul. Situaţia centralizatoare pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială se transmite administraţiilor finanţelor publice judeţene, respectiv direcţiei generale regionale a municipiului Bucureşti, după caz, care le centralizează pe judeţ, respectiv pe municipiul Bucureşti şi le transmite Ministerului Finanţelor Publice în vederea fundamentării anexei la legea bugetului de stat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ- teritorială.
(14) Procedura şi metodologia de aplicare a prevederilor prezentului articol se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(15) De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la alin. (1) nu beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene, a unei infracţiuni de corupţie.
(16) Sumele rămase necheltuite la sfârşitul anului se restituie la bugetul de stat, în condiţiile legii.