Close sidebar
Close sidebar

Noi produse de bază intră pe lista Guvernului de stopare a prețurilor

Guvernul încearcă să țină sub control explozia prețurilor, prelungind cu trei luni plafonarea adaosului comercial la produsele de bază. Între timp, Banca Națională avertizează că vin noi scumpiri după ce vor crește taxele.

Sorin Negru,

Noi produse de bază pe lista Guvernului de stopare a prețurilor

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul ia noi măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. 

Ministerul Agriculturii a publicat, vineri, un proiect de Ordonanță de urgență prin care prelungeşte cu trei luni plafonarea adaosului comercial la unele alimente de bază.

Citește și: EXCLUSIV- Ce preț va avea carnea de porc de Crăciun? Ioan Ladoși (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România): ”Doar 20% din carnea din magazine e românească. 80% e importată”

Prin nou act normativ, publicat în transparență decizională (vezi aici), se adaugă pe lista stopării de prețuri noi produse de bază.

O altă noutate inclusă în proiectul de lege este că adaosul comercial la produsele care intră vrac pe teritoriul României va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie. 

Ce produse de bază intră pe lista Guvernului de stopare a prețurilor

Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede  extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse:   carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ministerul Agriculturii precizează că instituirea măsurii de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea adaosurilor comerciale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei.

Lista produselor de bază cu adaos comercial plafonat

Prin actul normativ propus acum se prelungește cu alte 90 de zile perioada în care aceste adaosuri comerciale vor fi plafonate. 

LISTA de produse agricole şi alimentare
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui
întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os
şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi,
fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere
golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Orez- bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
16. Cozonac
17. Bulion de roșii
18. Smântână- 12% grăsime
19. Margarină
20. Drojdie
21. Carne tocată.

Scumpirile la produsele de baza, ținute sub control?

Modificări aduse la produsele alimentare care intră vrac pe teritoriul României

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare.

În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. 

Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.

BNR, avertisment cu privire la noi scumpiri

Banca Națională a României(BNR) consideră că noile măsuri fiscale propuse de Guvernul Ciolacu vor ridica pe termen scurt traiectoria descrescătoare a ratei anuale a inflaţiei peste cea evidenţiată în prognoza din luna august. 

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din august, care anticipa coborârea acesteia la 7,5% în decembrie 2023, la 4,4% în decembrie 2024 şi la 3,8% la finele orizontului proiecţiei.

Se mai precizează în minuta BNR de joi că descreşterea aşteptată a ratei anuale a inflaţiei se bazează pe plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, "prezumată a fi prelungită cu încă trei luni”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI