Close sidebar
Close sidebar

Noi proiecte in Parlament: Amenzi pentru cei care nu curata Ambrozia de pe terenuri si ore de sport facultative, sambata. Ce schimbari pregatesc parlamentarii

Proprietarii de terenuri ar putea primi o amenda de pâna la 1.000 de lei, daca nu isi curaţa pamântul de o plata extrem de nociva, Ambrozia, potrivit unei propuneri legislative depusa saptamâna aceasta in Senat, alte iniţiative inregistrate vizând asigurarea unui agent de paza la 1.000 de locuitori sau introducerea in scoli a orelor facultative de sport, care se pot desfasura inclusiv in week-end.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Parlamentari de la toate partidele reprezentate in Legislativ au depus, saptamâna aceasta, la Senat, un proiect de lege care prevede obligativitatea proprietarilor de terenuri de a desfasura lucrari, cel puţin o data pe an, pentru distrugerea buruienii Ambrosia artemisiifloria, si evitarea raspândirii acesteia.

Iniţiatorii merg propun sancţionarea celor care nu respecta aceasta prevedere.

Astfel, proprietarul de teren care nu va curaţa terenul de aceasta planta va fi sancţionat cu amenda de la 200 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, si de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice, informeaza News.ro.

In expunerea de motive, se arata ca Ambrosia artemisiifloria, care se mai numeste si ”iarba pârloagelor”, este o specie invaziva, caracterul nociv al acesteia fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoaca, in perioada infloririi, intre lunile iulie si septembrie.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Parlamentarii dau exemple din ţari precum Austria, Germania, Italia, Slovenia, dar si China, SUA sau Canada, care utilizeaza metode de prevenţie in cazul acestei plante.

Un alt proiect, depus tot saptamâna aceasta, este semnat de mai mulţi deputaţi de la PSD, PNL si fostul UNPR: Eugen Bejinariu (PSD), Costica Costica (PNL), Corneliu Mugurel Cozmanciuc (PNL), Mocioalca Ion (PSD) Constantin Moisii (UNPR), Murgu Neagu (UNPR) Roman Cristian-Constantin (PNL) si Surugiu Iulian-Radu (PNL).

Potrivit iniţiativei legislative, la nivelul comunelor, primarul poate propune aprobarii Consiliului local includerea, in organigrama aparatului de specialitate, a unui numar de agenţi de paza proporţional cu populaţia, respectiv câte un agent la 1.000 de locuitori.

Iniţiatorii precizeaza ca impactul bugetar al propunerii este nul, pentru ca modificarea organigramei si includerea agenţilor de paza se va face in limita fondului de salarii stabilit deja de Consiliul Local.

Parlamentarii se gândesc si la efectul orelor de sport in scoli, si propun minimum doua ore suplimentare de educaţie fizica, saptamânal, in invaţamântul preuniversitar. Aceste ore de sport sunt facultative si pot fi organizate si la sfârsitul saptamânii, de regula in ziua de sâmbata.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul PSD Florin Gheorghe, propune, de asemenea, ca orele de sport sa fie incluse cu valoare dubla in norma didactica.

In plus, orele de educaţie fizica din unitaţile de invaţamânt de stat si private se poate organiza in asociere cu federaţiile sau cluburile sportive.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI