Close sidebar
Close sidebar

Noi schimbări în Codul Fiscal. Ce se întâmplă cu banii din pensiile private

O lege promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis aduce modificări importante la Codul Fiscal începând de la 1 ianuarie 2023.

Sorin Negru,

Scutirile de impozit la pensiile private urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.  

[Sursa foto: Unsplash.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, proiectul de lege care modifică actualul Cod Fiscal în sensul neimpozitării contribuţiei la pilonul II de pensii, ci doar a câştigurilor.

Citește și: Majorarea pensiilor, o necunoscută

Noile schimbări urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Noua lege reglementează valoarea venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăţi din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II și Pilonul III.

Ce schimbări aduce legea la Pilonul II și III de pensii

Contribuţiile pentru pensiile private vor fi, de anul viitor, scutite de impozit. Iniţiativa unor deputați liberali, promulgată azi de Klaus Iohannis, prevede ca statul să nu mai poată impozita suma adunată din contribuții, la fondurile private de pensii.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Guvernul a anunțat că o anumită categorie de români va beneficia de salarii majorate cu până la 50%. Despre cine este vorba

Vor fi supuse taxării doar profiturile pe care administratorii acestor fonduri le-au avut, în urma administrării banilor.

Modificarea legislativă este de bun augur pentru că mulți dintre românii ajunși la vârsta pensionării au constatat că sumele pee care vor să le retragă sunt mai mici cu până la 10%, după ce li s-au aplicat taxele percepute de stat.

Impozite pe sumele primite ca plată unică

Legea prevede că venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V- contribuţii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu Legea 204/2006 şi Legea 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

Impozite pe sumele plătite eșalonat

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 şi ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI