In articol:
Motorina standard a depăşit deja pragul de 9 lei litrul în foarte multe stații de alimentare din țară. Șoferii din România se întreabă până când va continua această tendinţă de creștere a prețurilor la pompă şi dacă ea mai poate fi inversată.
Citeste si: Prețul petrolului, un nou record în ultimele două luni din cauza embargoului discutat la Bruxelles
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.
De ce crește prețul la pompă în România
"Legătura între prețul de la pompă al benzinei și motorinei și prețul țițeiului este în principiu o legătură destul de directă, însă nu e doar atât. Prețul de la pompă depinde și de nivelul taxelor, și de productivitatea din România, de piața din România, adică de nivelul consumului şi chiar aş spune și de politicile companiilor care vând pe piață acest produs, respectiv de gradul de concurență care există între ele",a explicat analistul economic Constantin Rudniţchi la Radio România Actualități.
Citeste si: VIDEO- De vineri, doar șoferii unguri vor putea cumpăra combustibil la preț redus în Ungaria
Potrivit acestuia, cei care câștigă din toate aceste majorări permanente sunt nu doar comercianții de carburanți, ci și statul român, pentru că încasează mai multe taxe și impozite și accize.
"Mai mult de jumătate din prețul de la pompă este dat de taxe, impozite și accize.
Potrivit Monitorului Preturilor, cotațiile la prețul benzinei standard variau azi între de 8,20 și 8,45 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard variază între 8,95 lei- 9,08/litrul.