Close sidebar
Close sidebar

Noi scumpiri pentru români, în ciuda pandemiei care a blocat economia

Prețurile continuă să crească în România, în ciuda presiunii pe care criza generată de pandemie o pune atât pe comercianți, cât și pe consumatori.

R.I.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari scumpiri, raportat la începutul anului, au fost înregistrate la fructe proaspete (24%), citrice (11%), fasole (12%),   făina  (7%),  bilete de avion (17%), servicii poştale (12%). 

Citeste si: Precizări despre începerea școlii. Ce vor face copiii în fiecare zi. ”E o măsură obligatorie”

Care este prognoza de inflație a Băncii Naționale

Au existat și produse sau servicii care s-au ieftinit de la începutul anului: de exemplu, combustibilii s-au ieftinit cu 8%, ouăle cu 5%, iar gazele şi energia electrică cu 1-2%.

Citeste si: Mesaje de Sfânta Maria 2020. Felicitări şi urări cu La mulţi ani

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

"Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019- iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018- iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arată în comunicatul INS.

Citeste si: Situație „critică” în țara cu sute de mii de români. „Încercăm să stopăm focarele”

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României. 

Citeste si: Ce pățești dacă dai mai departe pe Facebook informaţii false despre coronavirus. Anunțul oficial

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI