Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, aduce o nouă formulă de calcul! De asemenea, o schimbare majoră este reprezentată de egalarea vârstei de ieșire la pensie: atât femeile, cât și bărbații, se vor putea pensiona la aceeași vârstă. 

Legea pensiilor se schimbă

Legea pensiilor se schimbă

[Sursa foto: istockphotos]

Noua formulă de calcul a pensiilor

Noul proiect de lege prevede modificarea formulei de calcul a pensiilor.

Astfel, valoarea pensiei pe care fiecare cetățean român o va primi în momentul în care se pensionează, se va calcula într-un mod diferit începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Potrivit Proiectului Legea Pensiilor, valoarea pensiei se află prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat, timp muncit, cu valoarea punctului de referință, cât însemnă un an muncit, în lei.

Valoarea punctului de referință se stabilește anual de către INS. În acest moment, valoarea punctului de referință este de 71 de lei.

Citește și: Cât vor fi pensia minimă și punctul de pensie în 2024. Pensiile nu vor fi recalculate de la 1 ianuarie, ci după "câteva luni"

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

[Sursa foto: istockphotos]

"Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă procentul de creștere a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de INS", se arată în Proiectul Legea Pensiilor.

În aceste condiții, totalul punctelor realizate de asigurat diferă în funcție de numărul de ani contributivi.

"Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani", se arată în noul proiect de lege a pensiilor.

Un aspect important care va conta în noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentat de importanța salariului brut, dar și de toate beneficiile financiare obținute de angajat pe perioada anilor de muncă.

Femeile și bărbații, aceeași vârstă de pensionare

Noua lege a pensiilor prevede egalizarea vârstei de pensionare. Atât femeile, cât și bărbații vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, toți oamenii din România se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, excepții făcând persoanele care solicită o pensionare anticipată, pe caz de boală sau din alte considerente.

"Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei", se arată în Legea Pensiilor.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

De exemplu, persoanele cu dizabilități beneficiază de o ieșire la pensie înainte de împlinire vârstei de 65 de ani. În aceeași situație se află și femeile care au născut și crescut copii, care beneficiază de o scădere a vârstei necesare pentru pensionare.

Citește și: Alocațiile pentru copii se majorează din ianuarie 2024. Câți bani vor primi copiii de la stat, potrivit legii

Femeile beneficiază de o scădere a vârstei de pensionare

Femeile beneficiază de o scădere a vârstei de pensionare

[Sursa foto: istockphotos]

Astfel, dacă o femeie are un copil poate ieși la pensie înainte cu 6 luni de împlinirea vârstei de 65 de ani. Dacă are 2 copii, se poate pensiona înainte cu 1 an, iar dacă are 3 copii, se poate pensiona înainte cu un an și șase luni. În aceste condiții de calcul, nașterea și creșterea unui copil înseamnă 6 luni din vârsta necesară pensionării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si