Close sidebar
Close sidebar

O nouă lege în favoarea angajaților. 5 zile de concediu pentru îngrijirea rudelor

Vești bune pentru angajații din România. O lege promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis le permite salariaților să își ia zile de concediu pentru situații neprevăzute.

Sorin Negru,

O nouă lege în favoarea angajaților. 5 zile de concediu pentru îngrijirea rudelor


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege care introduce noi drepturi pentru angajații din sectorul privat, dar și pentru funcționarii publici.

Citeste si: Anamaria Prodan intră în politică. Ce partid a ales impresara

Legea modifică şi completează Codul muncii şi Codul administrativ, iar printre noile drepturi pentru salariaţi se numără concediul paternal și concediul pentru îngrijirea unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie.

Ce este concediul de îngrijitor

Legea prevede că angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau

sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Citeste si: Ministrul Finanțelor anunță o creștere a pensiilor: „Creşterea va fi mai mare decât prevede legea..”

Perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.

Angajații pot lipsi motivat 10 zile de la serviciu

De asemenea, salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Anumiți salariați din România beneficiază de consultații medicale gratuite! Iată cine va avea parte de aceste beneficii

Singura condiție pusă de lege este informarea prealabilă a angajatorului, precum și recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

Angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene.

Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Angajatorul are obligaţia să-i răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, arată Agerpres.

O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 210/1999. Acordarea concediului paternal nu este condiţionată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului. Încălcarea acestei obligaţii se va sancţiona cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Funcționarii publici pot munci de la distanță

Legea mai prevede că funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă.

Între articolele noi la Codul administrativ se numără unul care prevede că raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici se pot exercita şi în regim de telemuncă, precum şi în regim de muncă la domiciliu. Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice pot stabili prin act administrativ şi alte moduri de organizare flexibilă a timpului de lucru.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI