Close sidebar
Close sidebar

O nouă materie ar putea fi introdusă în programă pentru elevii de liceu. Aceasta s-ar putea numi „Educație pentru viață”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, că „Educația financiară” ar putea fi inclusă într-un modul intitulat „Educație pentru viață”. Modificarea ar putea avea loc la nivelul învățământului liceal pentru ca tinerii români să fie pregătiți pentru „viaţa reală şi pentru integrarea în societate”.

Madalina Grigore,

Educația financiară ar putea face parte din materiile elevilor de liceu.

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, planurile cadru ar putea să devină aplicabile începând cu toamna anului 2023.

„Educaţia financiară a fost introdusă în programă, sunt convins că vom avea înţelepciunea în noile planuri cadru pentru liceu să avem consolidată şi această componentă a educaţiei. Educaţia financiară ar urma să fie integrată într-un modul denumit generic "Educaţie pentru viaţă" în care să avem o serie de componente care, luate toate la un loc într-o manieră integrată, să facă în aşa fel încât tinerii noştri să fie pregătiţi mai bine pentru viaţa reală, pentru integrarea în societate.

Pe acest palier fără doar şi poate Educaţia financiară are o importanţă mare, pe care Ministerul Educaţiei o susţine. Noile planuri cadru de liceu ar urma să fie aplicabile din 2023. Deci nu anul viitor, ci în toamna anului 2023", a afirmat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței „Cercetarea ştiinţifică în domeniul financiar.

Provocări şi soluţii”.

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: Vacanța de iarnă va fi mai scurtă pentru elevii de gimnaziu și liceu

Finanțarea este în scădere

Ministrul a ținut să menționeze faprul că finanțarea cercetării „nu numai că este mică, dar se află şi pe un trend descendent”.

„Ştim foarte bine dinamica, plecând de la 0,29 la sută din PIB în anul 2015.

Am coborât la 0,26 în anul 2016. În anul 2018 aveam 0,15 din PIB, în 2019 0,14 la sută din PIB. În 2020- 0,13 din PIB. Situaţia nu este deloc liniştitoare, mai cu seamă că avem un trend descendent. Nu numai că este mică finanţarea cercetării, dar este şi pe un trend descendent. Este un semnal de alarmă. Am reuşit să găsim soluţie pentru a finanţa cercetarea ştiinţifică universitară cu o sumă de 100 milioane de lei.
Este un început modest, dar un început care ar trebui să fie urmat şi anul viitor, să găsim aceeaşi soluţie la nivelul bugetului”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Dan Vîlceanu, despre remedierea problemelor cu școlile private

Ce se va întâmpla cu revistele românești

Sorin Cîmpeanu a mărturisit că deși portofoliul nu se află la Ministerul Educației, se vor găsi soluții pentru ca în cadrul unor competiții de finanțare a literaturii de specialitate, să poată fi sprijinite și revistele performate românești, pentru a crește astfel capacitatea editorială.

„Am constatat că avem la nivel naţional trei jurnale din sfera ştiinţelor economice care capătă o valoare din ce în ce mai mare. Deşi portofoliul cercetării nu este la Ministerul Educaţiei în momentul actual, vă asigur că vom încerca să ne conjugăm eforturile şi să identificăm cele mai eficiente măsuri pentru ca în cadrul unor competiţii de finanţare a literaturii de specialitate să putem sprijini revistele performante româneşti pentru a-şi creşte capacitatea editorială. Este un aspect pe care îl consider important”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Citeste si: Când se redeschid şcolile în noiembrie 2021? Noua structrură a anului şcolar 2021- 2022

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI