”Aducerea unor atingeri unor drepturi ca libertatea de exprimare poate cauza pagube incalculabile eforturilor întreprinse în vederea opririi covid-19 şi efectelor sale socio-economice secundare pernicioase”, denunţă Michelle Bachelet într-un comunicat.

ONU este deosebit de îngrijorată, deoarece măsuri şi legi implementate în anumite ţări evocă ”infracţiuni vag definite, asociate uneori unor pedepse dure, alimentând temeri cu privire la faptul că pot fi folosite pentru a pune căluş presei şi a aresta critici şi opozanţi”.

Citeste si: Bilanţul covid-19 în Spania creşte cu 331 de morţi la 23.521 de decese

”Având în vedere natura excepţională a crizei, este clar că statele au nevoie de puteri suplimentare pentru a-i face faţă. Cu toate acestea, dacă statul de drept nu este respectat, situaţia de urgenţă sanitară riscă să devină o catastrofă a drepturilor omului, ale cărei efecte nefaste vor depăşi mult timp pandemia însăşi”, avertizează Michelle Bachelet.

”Guvernele nu ar trebui să se servească de puterile de urgenţă ca de o armă pentru a face opoziţia să tacă, a controla populaţia sau pentru a rămâne la putere”, subliniază ea.

Citeste si: Rusia depăşeşte China ca număr de contaminări cu noul coronavirus

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Înaltul Comisar îndeamnă ca măsurile de urgenţă sau starea de urgenţă să fie ”proporţionale, nediscriminatorii şi limitate în timp” şi să facă ”obiectul unei supravegheri parlamentare, judiciare şi publică adecvate”.

Michelle Bachelet a anunţat că a primit ”un anumit număr de informaţii” din diverse regiuni ale lumii, porivit cărora poliţia şi alte forţe de securitate au făcut uz excesiv- iar uneori mortal- de forţă, cu scopul de a impune o respectare a izolării şi interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii.

”Aceste încălcări au fost comise adesea împotriva unor persoane care fac parte din straturile cele mai sărace şi mai vulnerabile ale populaţiei”, a denunţat ea.

Citeste si: Vestea tragică a dimineții! Noi decese de coronavirus în România

”Este în mod evident inacceptabil şi ilegal să tragi într-o persoană care a încălcat o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în căutarea disperată de hrană, să o plasezi în detenţie sau să o supui unor violenţe”, a denunţat ea, fără să dea exemple de ţări în acest sens.

Fosta preşedintă chiliană- încarcerată ea însăşi- a denunţat de asemenea faptul că, ”în anumite ţări, mii de oameni au fost arestaţi pentru că au încălcat interdicţai de circulaţie pe timpul nopţii”, avertizând că acest lucru este ”inutil şi periculos” şi îndemnând statele să elibereze deţinuţii care pot fi eliberaţi.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

 

“Emergency powers should not be a weapon governments can wield to quash dissent or control the population” – @mbachelet calls on Governments to ensure #HumanRights are not violated under the guise of exceptional or

emergency measures for #COVID19.

ℹ️ https://t.co/2NUHpBGXoU pic.twitter.com/qwH5UokJSg

— UN Human Rights (@UNHumanRights) April 27, 2020


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si