Ora de iarnă 2023. România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie 2023.

Atunci, ceasurile se vor da înapoi cu o ora, astfel încât ora 04:00 va deveni ora 03:00. Ultima duminică din luna octombrie va fi, așadar, cea mai lungă din anul curent și va avea 25 de ore.

Schimbarea orei îi afectează pe mulți oameni, iar unii dintre ei chiar suferă în primele zile după schimbarea ei. 

România trece la ora de iarnă pe 29 octombrie 2023

România va trece la ora de iarnă, în 2023, în ultima zi de duminică din luna octombrie.

Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, cât are o zi normală. Ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Ora de iarnă 2023. Pe ce dată se schimbă ora în România

Ora de iarnă 2023. Pe ce dată se schimbă ora în România

[Sursa foto: Unsplash]

Cum ne afectează schimbarea orei? Are loc de două ori pe an!

Schimbarea orei are loc de două ori pe an: o dată în apropierea iernii (sfârșitul lunii octombrie) și o dată în apropierea verii (la finalul lunii martie).

Cu toate acestea, acest procedeu ar avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Mai mulți oameni se confruntă cu simptome precum iritabilitate și insomnie, dar și oboseală. De asemenea, imunitatea este redusă în această perioadă.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord, dar și accidentele de muncă sunt mai dese în primele săptămâni după schimbarea orei.

Ora de iarnă 2023. Pe ce dată se schimbă ora în România

Ora de iarnă 2023. Pe ce dată se schimbă ora în România

[Sursa foto: Unsplash]

Cum ne putem pregăti de schimbarea orei?

Există mai multe modalități prin care putem să ne ajutăm organismul să se adapteze mai bine schimbării orei.

  • Este important să păstrați un ritm regulat de somn înainte și după schimbarea orei. Treziți-vă la aceeași oră dimineața.
  • Organismul eliberează cortizol dimineața pentru a vă face mai alert.
    Pe măsură ce ziua avansează, veți deveni din ce în ce mai obosit, deoarece nivelul de cortizol scade, limitând impactul schimbării de oră asupra somnului.
  • Obișnuiți-vă treptat corpul cu noua oră, schimbându-vă încet, încet programul de somn pe parcursul unei săptămâni. Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme la noua oră și va reduce resimțirea decalajului orar.
  • Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața. Lumina dimineții ajută organismul să se adapteze mai repede și sincronizează ceasul corporal, în timp ce lumina de seară întârzie acest ceas. De asemenea, lumina de dimineață vă sporește starea de alertă și vigilența în timpul zilei și vă ajută să dormiți mai bine noaptea.
  • Evitați lumina puternică seara. Aceasta include lumina albastră de la telefoanele mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului somnului, melatonina, și ne poate decala ceasul intern la o oră mai târzie. Un mediu întunecat este cel mai bun la culcare.
  • Mențineți un regim alimentar regulat. Mâncarea poate contribui la sincronizarea ceasului corporal. Expunerea la lumină și mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul principal și cel periferic să se miște cu aceeași viteză. Așadar, respectați orele de masă și evitați mesele târzii.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si