In articol:
- Salarii mai mari pentru bugetari, scumpiri pentru toată populația
- Venituri înghețate pentru demnitari
- Punctul de pensie, majorat cu 12,5%
Ordonanța pe care Ministerul Finanțelor a publicat-o în varianta-draft prevede cu cât vor fi majorate pensiile, care sunt salariile care vor crește anul viitor și ce venituri vor fi înghețate în sectorul bugetar.
Actul normativ poate fi consultat aici, dar el poate suferi modificări până la adoptarea în ședința de guvern.
Citește și: VIDEO- Salariile bugetarilor vor crește cu 10% de la 1 ianuarie 2023
Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși, însă, grila de salarizare.
Salarii mai mari pentru bugetari, scumpiri pentru toată populația
Guvernul justifică majorările salariale din sectorul bugetar prin contextul economic actual, "care a determinat în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei".
Citește și: Cresc cu 10 la sută salariile bugetarilor
Un alt motiv invocat în Nota de fundamentare spune că "drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii ani conform prevederilor Legii- cadru nr.
Prin prezentul proiect de ordonanță de urgență se propune majorarea cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
Venituri înghețate pentru demnitari
Potrivit actului normativ, salariile demnitarilor se mențin la nivelul de la finalul acestui an.
Un astfel de act normativ care cuprinde principalele măsuri fiscal-bugetare este adoptat în fiecare an, înaintea proiectelor bugetului și al asigurărilor sociale de stat.
Punctul de pensie, majorat cu 12,5%
În același timp, valoarea punctului de pensie se majorează cu 12,5 procente, de la 1.586 la 1.785 de lei.
De asemenea, pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare acordate în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie.
Citește și: Evoluția salariului minim pe economie în ultimii zece ani
Cei cu pensii de până în 2.000 de lei vor primi un ajutor suplimentar pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei, acordat tot în două etape.
Și pensiile militarilor vor crește de la începutul anului viitor, însă diferențiat, în timp ce pensiile speciale pentru aleșii locali se suspendă până în 2024.