Pască fără aluat cu mascarpone: Rețeta delicioasă pentru Paște
Pască fără aluat cu mascarpone. Pasca este unul dintre preparatele îndrăgite de români care nu lipsește de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de Paște. Iată o rețetă delicioasă pentru Paște!
Coca se prepară din făină de grâu, aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui Hristos.
Pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, această simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
De unde provine pasca?
Învierea este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine, având darul de a aduce bucuria în fiecare familie, care se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale (pască, ouă înroșite, cozonac, drob de miel, friptură de miel) pe care majoritatea gospodinelor le prepară în casă, cu implicarea și ajutorul familiei.
Acest preparat tradițional gustos, pe care adulții și copiii deopotrivă îl adoră pentru gustul inconfundabil și aromat are la baza o legendă interesantă. Această face referire la o pâine mâncată de evrei în timpul Paștelui, denumită în ebraică „mata”. În tradiția creștină, această pâine simplă, nedospită și fără umplutură a devenit un preparat tradițional foarte gustos, având la baza aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide și arome.
Pască fără aluat cu mascarpone: Rețeta delicioasă pentru Paște
Aluatul: pune în robotul de bucătărie făina și untul. Amestecă până când obții un aluat sfărâmicios. Adaugă apa și amestecă. Adună aluatul în folie alimentară și presează-l ca să îl pregătești pentru a fi întins. Lasă aluatul în folie la frigider o jumătate de oră. Întinde aluatul într-o foaie subțire (eu l-am întins pe folia alimentară ca să fie mai ușor de transferat în tavă).
Tava de tort cu margine detașabilă trebuie tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt. Pune foaia de aluat în tavă și las-o până amesteci crema.
Crema: Separă albușurile și mixează până devin spumă. Adaugă zahărul treptat. Când ajung spumă adaugă gălbenușurile, coaja și zeama de lămâie, crema mascarpone și cele două linguri de făină (adaugă crema mascarpone treptat și amestecă ușor cu mixerul).
Pune crema în tava tapetată cu aluat și dă tava la cuptor, la 175 C, timp de o oră. Lasă tava cu pască să se răcească în cuptor, cu ușa cuptorului întredeschisă.