Ungem cu puțin unt o tavă rotundă cu diametrul de 22 cm (de preferat cu fundul detașabil). Apoi, mărunțim biscutii bine, după care îi amestecăm cu untul topit. Turnăm această compoziție în tavă și o apăsăm cu ajutorul podului palmei pe baza formei de copt, dar și pe pereții acesteia. Apoi puneți forma în frigider în timp ce pregătiți umplutura.
Bateți crema de brânză cu zahărul, puneți și smântână și continuăm să batem vanilia și coaja de lămâie. Batem până devine cremos și adăugăm și cele trei ouă unul câte unul, bătând în continuare. Adăugăm și stafidele hidratate pe care le scurgem bine de apă.
1 coajă rasă de lămâie, amaretto, esență de vanilie sau zahăr vanilat
1 plic praf de copt
5 linguri de făină
8 linguri de zahăr
5 ouă
100g stafide
100ml rom/ whisky sau apă caldă pentru înmuiat stafidele
600g brânză de vaci
Mod de preparare pască fără aluat
Punem stafidele la înmuiat în alcool, cât să le acopere. Dacă nu vă place alcoolul, puneți-le în apă caldă. Cu cât mai caldă, cu atât se vor înmuia mai repede. Se separă gălbenușurile de albușuri și se amestecă gălbenușurile cu brânză de vaci, zahărul, stafidele, coaja de lămâie, și vanilia. Amestecăm bine până se omogenizează compoziția.
Se adaugă făina cernută și amestecată cu praful de copt și un praf de sare.
Amestecăm bine că să nu rămână cocoloașe. Dacă brânză de vaci este uscată vom folosi mai puțină făină, iar dacă brânză este foarte moale, vom folosi mai multă făină.
Separat batem albușurile spumă cu un praf de sare. Se încorporează gălbenușurile în compoziție. Amestecul trebuie să fie foarte moale, dar totuși să curgă greu.
Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făînă sau griș.
Turnăm compoziția și o băgăm în cuptorul încins la 180 grade (mediu) timp de 15 minute. Apoi micșorăm puțin temperatura (până la 160 grade) și mai lăsăm aproximativ 35-40 minute, până capătă o crustă aurie. Obligatoriu se va face testul cu scobitoarea. Pasca fără aluat trebuie să se răcească încet înainte de a fi tăiată.