Pilaf sârbesc. Rețetă simplă de post, se face imediat
Pilaf sârbesc. Acest preparat este un deliciu. În aparență simplu, îi poate surprinde pe toți la o masă simplă de post în familie.
Pilaf sârbesc. Este un preparat perfect pentru perioada în care ții post sau când vrei să încerci o garnitură care să nu dea greș.
Citeste si: Marea Britanie în alertă: 51 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu noul coronavirus covid-19
Ceapă
Orez
Ardei roșu
Morcov
Ciuperci
Ulei
Pătrunjel
Sare și piper
Citeste si: Două mari companii de pe glob îndeamnă oamenii să lucreze de acasă pentru a preveni infecția cu Coronavirus
2 linguri ulei – una de floarea soarelui si una de masline
1 ceasca maricica de orez integral
1 ceapa mare, tocata marunt
3 catei de usturoi, tocati
1/2 ardei rosu, taiat cubulete
1 cub supa de legume
cam 1 litru apa
2 dovlecei mititei, curatati si taiati cubulete
1 cutie pulpa de rosii
un pumn de marar verde tocat
sare, piper
Citeste si: Mesajul Gabrielei Firea, după moartea tatălui ei ”Nu avem părinți perfecți”
– Se călește ceapa într-o cratiță cu ulei încins, se adaugă după 5 minute usturoiul, apoi se pune ardeiul și se lasă câteva minute pentru a se înăbuși.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
– Se ia capaculși se pune orezul la călit pentru 2 minute. În acest timp se amestecă des, apoi se pune toată apa și se acoperă până se fierbe în întregime orezul.
– Peste orez se adaugă, dupăpreferințe, legume sau pulpă de roșii direct din cutie.
– Se condimentează cu ce doriți: boia dulce/iute, sare sau piper și mărar.
– Se pune cratița în care ai făcut pilaful sârbesc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute.
– Acesta va scade puțin și va forma o crustă aurie. Poate fi servit cu o salată, dacă nu mănânci carne, dacă nu, cu pui/porc/vită la grătar/prăjit sau făcut la cuptor.
O mâncare balcanică de când lumea, pilaful sârbesc, este fie un lup singuratic în farfuria săracului, fie un acompaniament gustos al fripturilor de tot felul: porc, pasăre, peşte. Debordând de savoarea legumelor cu care este preparată, această mâncare are trăsături bivalente prin ea însăşi: ştie să fie săţioasă şi consistentă, plină de nutrienţi, dar, pe de altă parte, este şi uşoară, cu textură niţel zemoasă, datorită ingredientelor vegetale pe care le încorporează şi care contribuie prin sucul lor minunat la desăvârşirea acestui pilaf.
Ca şi la alte reţete, şi la đuveč sunt mai multe variante posibile din care executantul o alege pe cea care i se potriveşte cel mai bine, în funcţie de ce ingrediente are.
În esenţă acest fel de mâncare este un ghiveci de legume (exact cum îi spune şi numele) făcut cu orez care ajunge să fiarbă în zeama lăsată de legumele din jur. Denumirea sa este similară ghiveciului românesc fiindcă ambele provin din cuvântul turcesc güveç care desemnează vasul din lut în care se prepara la origine acest fel de mâncare.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dar, vorba proverbului: câte bordeie, atâtea obiceie. Sârbii şi alţi slavi sudici folosesc ca ingredient principal al reţetei orezul, de aceea noi îi spunem pilaf şi nu ghiveci, acesta din urmă fiind pentru noi o mâncare doar din legume, la care eventual se adaugă- şi asta doar în subsidiar- orez, cartofi sau alte asemenea ingrediente pentru a-i creşte consistenţa, dar predominante rămân legumele.