Plafonarea prețurilor din Ungaria, adoptată de Guvernul Orban, i-a ajutat pe maghiari să treacă mai ușor peste dificultățile financiare provocate de pandemie și facturile mari la electricitate. De la 1 februarie, prețul alimentelor de bază a scăzut considerabil.

Prețuri mai mici în Ungaria

Un litru lapte costă 285 de forinți, adică sub 4 lei. În România costă aproape dublu.

Un litru de ulei începe în Ungaria de la 749 de forinți, înseamnă sub 10 lei.

În timp ce, în România, costă în medie 11 lei.

Citeste si: Aşa faci cei mai buni cartofi noi la cuptor! Reţeta pe care trebuie să o încerci

Ana Turda, corespondent Kanal D: "Suntem într-un supermarket din Ungaria, am umplut coșul cu cele șase produse plafonate aici. Mai precis, 1 litru de lapte, 1 litru de ulei, 1 kg de zahar, 1 kg de faina, 1 kg de pulpă de porc și 1 kg de piept de pui. Costă, în total, 54 de lei. Aceleași produse ar costa în România 81 de lei."

Citeste si: Rusia anunță o măsură dură la adresa României

Eniko Levay locuiește într-un orășel din Ungaria situat la 80 de km de granița cu România și își face cumpărăturile într-un magazin alimentar din centru. Prețurile au rămas neschimbate de anul trecut la produsele de bază.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Vecinii maghiari spun că plafonarea prețurilor a fost un real ajutor după perioada de pandemie. 

Guvernanții nu vor plafonarea prețurilor

La noi, guvernanții au scos din discuție plafonarea prețurilor.

Adrian Bența, economist: "Avantajul era că plafonarea era valabilă pentru toți cetățenii, și pentru cei cu venituri un pic mai mari. O astfel de măsură trebuie să fie justificată, pentru că încalcă destul de multă legislație."

Citeste si: Incident șocant la un depozit din Mogoșoaia: un polițist a fost rănit de un bărbat care și-a atacat un coleg cu un cuțit/Victima este și ea rănită

Aşa s-a ajuns la varianta voucherelor de 50 de euro pentru cei aflați în nevoie, dar e un motiv de nemulţumire pentru alţii, care nu îl vor primi, deşi spun că ar avea mare nevoie.

Citeste si: O studentă din Nigeria a fost omorâtă în bătaie și incendiată de colegi. Motivul halucinant pentru care a fost ucisă

În Ungaria, și prețul la combustili este plafonat la echivalentul a 6,19 lei pe litru. La un plin de 50 de litri, economia este de aproape 100 de lei comparativ cu România. Plafonarea preţurilor este valabilă în Ungaria până la 1 iulie.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si