„Trebuie să ne obișnuim cu algele din Marea Neagră. Biologii spun că fenomenul este normal. Ba mai mult, reprezintă un pas uriaș în lupta cu poluarea. Rămâne, însă, o dilemă importantă- de ce apar algele în cantități mult mai mari la noi față de situația din Bulgaria și Turcia?”, a spus Christian Sabbagh.

Marea are 27 de grade, peste media normală, și în multe zone nu mai e neagră, ci verde. Temperatura ridicată favorizează apariția algelor, iar unii turiști au început să și aleagă locul de plajă în funcție de acestea. Alții s-au obișnuit.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat a murit pe masa de operație pentru că un medic i-ar fi scos organul greșit- antena3.ro

E drept, autoritățile trebuie să facă eforturi mai mari pentru a ridica algele aduse pe plajă. În ultimele săptămâni, unele zone au fost blocate de cantitățile însemnate, însă în apă acestea reprezintă o soluție în lupta cu poluarea, spun biologii marini.

„Este un fenomen natural, normal și care are o importanță deosebită pentru planetă, fiindcă sechestrăm carbon. Suntem cei mai buni în Europa din acest punct de vedere, fiindcă această algă, care crește aceste, plante acvatice care cresc- ele adună înglobează carbonul din aer.”,

spune un biolog.

De ce sunt cantități mai mari de alge pe litoralul românesc față de situația din Bulgaria și Turcia? Pentru că la noi apele au adâncime mai mică. În plus, Dunărea aduce nutrienți importanți care acționează în zona țărmului.

„Favorizează pătrundea luminii solare, dezvoltare algelor și a plantelor subacvatice, a unei câmpii subacvatice care este ruptă de valuri deseori și formează aceste depuneri.”,

a mai spus biologul.

În acest sezon cei de la apele române au adunat de pe plajă aproximativ o mie de tone de alge.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si