Close sidebar
Close sidebar

Poluarea din atmosferă ar putea creşte cu 15% mortalitatea din cauza COVID-19

O expunere pe termen lung la aerul poluat poate antrena un risc crescut de a muri din cauza covid-19 - cu o medie de aproximativ 15% în lume -, conform unui studiu internaţional publicat marţi, care arată că particulele poluante par să crească activitatea unui receptor - denumit ACE-2 - situat pe suprafaţa celulelor şi implicat în felul în care virusul SARS-Cov-2 infectează oamenii, scrie AFP.

Alina Raducu,

Poluarea din atmosferă ar putea creşte cu 15% mortalitatea din cauza COVID-19

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Citeste si: Bolnavii de covid-19 asimptomatici îşi pierd mai uşor anticorpii decât cei cu simptome

Studiul care a fost publicat în revista britanică de specialitate Cardiovascular Research, evaluează în ce proporţie această poluare, aflată deja la originea unor decese premature, ar putea să influenţeze mortalitatea în cazul covid-19.

Această proporţie ar fi de aproximativ 19% în Europa, de 17% în America de Nord şi de aproximativ 27% în Asia de Est, potrivit estimărilor profesorului Jos Lelievel de la Institutul de Chimie Max Planck de la Mainz, în Germania, şi colegilor săi.

Expunerea pe termen lung la aerul poluat ar fi contribuit cu 29% la morţile din cauza covid-19 în Cehia, cu 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveţia, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 18% în Franţa, 15% în Italia, 14% în Regatul Unit, 12% în Brazilia, 11%

în Portugalia, 9% în Spania, 6% în Israel, 3% în Australia şi cu doar 1% în Noua Zeelandă.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Specialiștii au folosit date epidemiologice anterioare americane şi chineze despre poluarea aerului şi covid-19, dar şi cu privire la SARS din 2003, o boală asemănătoare covid-19. Cercetătorii au combinat aceste date cu date satelitare despre expunerea mondială la particule poluante fine (PM2,5) şi cu date din reţele de supraveghere a poluării la sol, pentru a face calcule.

Cercetătorii nu stabilesc însă o relaţie de tip cauză-efect direct între această poluare şi mortalitatea covid-19

Particulele poluante par să crească activitatea receptorului denumit ACE-2, situat pe suprafaţa celulelor, implicat în felul în care virusul SARS-CoV-2 infectează pacienţii, potrivit specialiștilor.

Citeste si: Spitalele din Franţa au înregistrat luni cel mai mare număr de internări noi pentru Covid-19

”Avem, aşadar o «dublă lovitură»: poluarea aerului afectează plămânii şi creşte activitatea ACE-2, ceea ce conduce la o mai bună absorbţie a virusului”,

conform profesorului Thomas Munzel de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, coautoral studiului.

”Tranziţia către o economie verde, cu surse de energie curate şi regenerabile va favoriza atât mediul, cât şi sănătatea publică, la nivel local prin îmbunătăţirea calităţăii aerului, iar la nivel mondial prin limitarea modifcărilor climatice”, mai adaugă profesorul Munzel.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI