Close sidebar
Close sidebar

Povestea antreprenorului din Alba Iulia care are angajati ce muncesc 24 de ore din 24, fara salariu

Cristian Covaciu este cofondatorul unei companii care produce anual peste 40 de milioane de farfurii, are in jur de 600-700 de angajati "umani", dar 250 de roboti, cumparati din Japonia.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Lui Covaciu i-ar fi fost imposibil sa ramana competitiv daca nu ar fi apelat la bratele galbene ale robotilor japonezi. In ultimii 17 ani, de cand a cumparat primul robot, salariul mediu din fabrica a crescut de zece ori, iar costul utilitatilor (apa si energie) a crescut de 10-15 ori. In 2000, cand a inceput robotizarea, cu sase roboti second-hand, era considerat de comunitatea de afaceri drept "nebunul satului", dupa cum isi aminteste cu autoironie, scrie newmoney.ro.

Acum insa, cand are circa 250 de roboti in care a investit peste cinci milioane de euro, este privit ca un avangardist al noii revolutii industriale. De altfel, spune ca IPEC este fabrica cu cel mai mare grad de robotizare, daca e sa ne raportam strict la afacerile antreprenoriale.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

" Robotizarea este un topic la nivel mondial. Noi l-am imbratisat cu foarte mare ardoare, din cauza lipsei fortei de munca“, puncteaza antreprenorul.

Printre tarile unde robotizarea este un subiect la ordinea zilei este si China. Investitia initiala in roboti este costisitoare (din punct de vedere financiar, al timpului alocat programarii si apoi optimizarii functiilor pe care le indeplineste robotul).

Insa analistii internationali spun ca, pe termen lung, sunt mai ieftini decat forta de munca umana.

Citeste mai mult aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI