ei care au invatat matematica dupa culegerile lui Gheba isi amintesc cu teroare despre acele momente din cauza nivelului ridicat de dificultate.

"Dacă nu ştiai să rezolvi problemele lui Gheba, nu treceai clasa!“, îşi amintesc mulţi dintre foştii elevi. Altii au in minte doar temele lungi si de satisfactia lor atunci cand reuseau sa le rezolve.

In perioada comunista, culegerile profesorului Gheba era un adevarat fenomen.

A publicat peste 30 de manuale cu probleme si exercitii, pe care le avea orice elev.

In 1975, Gheva nu mai poate publica, dupa ce a primit observatii de la Ministerul Educatiei de atunci cu privire la faptul ca ltima sa lucrare „nu contribuia la modernizarea matematicii“. Chiar si asa, manualele lui vor ramane intiparite pentru totdeauna in mintea celor care au invatat matematica lui Gheba.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Desi a crescut cu culegerile lui Gheba, Radu Gologan coordonatorul olimpicilor naţionali la matematică, critica spune ca nu a fost niciodata vreun pasionat al problemelor sale. Crede ca Grigore Gheba a contribuit în mare măsură la imaginea pe care matematica o are acum în şcoli, pentru ca nu te invatau nimic altceva decat sa calculezi fara greseala.

„Învăţam, din acele exerciţii, să calculez fără greşeală expresii algebrice. Dar nu îmi dezvoltau nicicum gândirea. Erau nişte exerciţii tip, de sorginte sovietică, multiplicate. Atunci a fost o perioadă în care s-a pus accentul greşit pe problemele calculatorii şi algebra «fără greşeală», care sunt o daună a gândirii“, a explicat Radu Gologan pentru Adevarul.

Grigore Gheba a continuat să-i înveţe pe copii matematica şi după ce a ieşit la pensie, pana la varsta de 90 de ani.

El s-a stins din viata in 2004.

Citeste mai mult AICI.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si