Close sidebar
Close sidebar

Premierul Nicolae Ciucă, anunț în ședința de guvern. Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie

Premierul Nicolae Ciuca a deschis ședința de guvern de miercuri, 23 februarie, cu un nou mesaj despre ajutorul promis românilor la facturile de energie. Varianta finală nu este stabilită încă, dar urmează să fie anunțată după întâlnirile oficiale de joi, 24 februarie.

Sorin Negru,

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale pentru facturile la energie

[Sursa foto: Guvernul României]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că joi urmează să aibă loc o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituţional, pe tema măsurilor din energie, urmând ca apoi Executivul să comunice noile măsuri.

Citeste si: Prețul la gaze se va dubla. Amenințarea venită din partea Rusiei, Dmitri Medvedev: „2.000 de euro per mia de metri cubi”

Alianța de guvernare ar fi ajuns, marți, la un consens cu privire la prelungirea și în luna aprilie a măsurii de plafonare a prețurilor la gaze și curent pentru clienții casnici și pentru firme.

Astfel, Ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei

la gazele naturale.

Nicolae Ciucă: ”Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri"  

Prim-ministrul României spune că se caută un set de mecanisme, "astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp”.

”Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului, pentru a continua măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei, faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze”, a declarat premierul, în debutul şedinţei de guvern.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nicolae Ciucă a mai spus că a avut analize desfăşurate la nivelul ministerelor Energiei, Finanţelor, Mediului, Muncii, Economiei şi Antrprenoriatului şi Turismului, precum şi discuţii în cadrul comitetului interministerial.

Citeste si: Cresc taxele şi impozitele locale în Bucureşti

”În acest moment, am avut de asemenea întâlnire la nivelul coaliţiei, măsurile fiind în principiu finalizate, mâine urmează să desfăşurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituţuţional, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri care, încă odată vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze

pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai afirmat şeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă, anunț în ședința de Guvern. Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie

Avertisment cu privire la măsurile de plafonare în cazul gazelor naturale

Reducerea TVA de la 19% la 5% ar determina o creştere a preţului mediu al gazelor cu circa 94% faţă de anul 2020, iar plafonarea marjei ar determina scumpiri de 83%, astfel că aceste măsuri nu sunt eficiente dacă nu sunt însoţite şi de altele, se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

„În spaţiul public s-au prezentat mai multe măsuri posibile a se aplica de la 1 aprilie 2022 pentru reducerea facturilor la gaze naturale. Populaţia a fost de două ori păcălită de modul în care soluţiile privind criza energiei au fost prezentate „la grămadă” gaze naturale – energie electrică, fiind scoase în faţă măsurile mai ambiţioase propuse pentru energie electrică şi lăsat să se înţeleagă că acestea se vor aplica şi la gaze, fapt care nu s-a întâmplat în practică, facturile sufocând românii”, au transmis reprezentanţii AEI.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Acord în coaliția de guvernare pentru ieftinirea carburanților. Cu cât scade prețul la pompă

Astfel, Asociaţia a analizat efectele principalelor măsuri posibile a se aplica de la 1 aprilie pentru reducerea facturilor la gaze.

- Reducerea TVA de la 19% la 5%
Eeste o măsură care ar determina o creştere a preţului mediu al gazelor cu cca. 94% faţă de preţul mediu al anului 2020, pentru toţi consumatorii casnici, cu un impact bugetar de cca. 3 mld lei în următoarele 9 luni ale anului 2022. Este o măsură puţin eficientă, care nu ar schimba starea actuală de fapt, explică specialiştii.

- Continuarea Plafonarii/Compensării facturii la gaze pe modelul existent în prezent
„În urma acestei măsuri s-ar creşte preţul gazelor cu cca. 76% faţă de preţul mediu al anului 2020, pentru cca. 55% din consumatorii casnici cu un impact bugetar de cca. 4,4 mld lei în următoarele 9 luni ale anului 2022. Este o măsură absurdă, care dacă a fost tolerată până în prezent, nu ar trebui sub nici o formă să continue datorită faptului că ea avantajează anumiţi furnizori şi consumatorii bogaţi, fiind inechitabilă şi nejustă pentru majoritatea consumatorilor.”, informează Asociaţia.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI