Premierul Nicolae Ciucă a reiterat, miercuri, că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea acestui an, exploatarea urmând a asigura circa un miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din consumul anual înregistrat în România.

Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 64. Guvernul de la Kiev se aşteaptă la "săptămâni extrem de dificile"

"Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil and Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an

asiguraţi prin această investiţie", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la TVR1. 

Nicolae Ciucă: Care sunt următoarele etape de extragere de gaze la Marea Neagră 

Premierul a precizat că în perimetrul de la Caragele există speranţe şi s-a discutat ca primele gaze să fie extrase în anul 2024 iar în perimetrul Neptun Deep, cel mai devreme vor începe extracțiile la finele lui 2026-2027.

Citeste si: Nicolae Ciucă, declarații după vizita în Ucraina. "România caută surse alternative la gazul rusesc" Va livra România armament în Ucraina?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment", a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, deşi în prezent există suficient gaz pentru consumul populaţiei şi industrie, mai este nevoie de o cantitate suplimentară de circa 20% din consumul anual, din care 10% ar urma să fie asigurată prin exploatarea realizată de Black Sea Oil and Gas.

Ce face România după ce Rusia a stopat furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria

România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a spus premierul Nicolae Ciucă într-o conferință de presă după vizita în Ucraina și după ce Gazprom a anunțat că a tăiat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să plătească gazul în ruble rusești.

Citeste si: VIDEO- Rusia a oprit livrările de gaz către două ţări din UE

"Consumul de gaze este mult sub căpacitatea de producție pe care noi o avem. Suntem una dintre puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar”, a răspuns premierul uneia dintre întrebările jurnaliștilor.

Premierul Ciucă a dat asigurări că legea offshore va fi aprobată într-o perioadă scurtă de timp şi apoi va merge la promulgare

[Sursa foto: Guvernul României]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Nicolae Ciucă a adăugat că România caută alternative la gazul rusesc. „Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat el.

Alte gaze din Grecia și Turcia pentru România

Şeful Guvernului a menţionat că vineri vor avea loc discuţii cu premierul bulgar pe tema finalizării interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, pentru a putea beneficia astfel şi de gazul lichefiat care poate fi adus în Marea Mediterană şi descărcat în terminalele din Grecia sau Turcia.

În ceea ce priveşte energia electrică, Nicolae Ciucă a subliniat că se au în vedere programele Uniunii Europene pentru energie regenerabilă, alături de demersuri pentru punerea în funcţiune a centralei de la Iernut, a reactoarelor III şi IV de la Cernavodă şi a reactoarelor nucleare de dimensiuni mici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si