In articol:
- Nicolae Ciucă: Care sunt următoarele etape de extragere de gaze la Marea Neagră
- Ce face România după ce Rusia a stopat furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria
- Alte gaze din Grecia și Turcia pentru România
Premierul Nicolae Ciucă a reiterat, miercuri, că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea acestui an, exploatarea urmând a asigura circa un miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din consumul
Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 64. Guvernul de la Kiev se aşteaptă la "săptămâni extrem de dificile"
"Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil and Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asiguraţi prin această investiţie", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la TVR1.
Nicolae Ciucă: Care sunt următoarele etape de extragere de gaze la Marea Neagră
Premierul a precizat că în perimetrul de la Caragele există speranţe şi s-a discutat ca primele gaze să fie extrase în anul 2024 iar în perimetrul Neptun Deep, cel mai devreme vor începe extracțiile la finele lui 2026-2027.
"Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment", a afirmat Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului, deşi în prezent există suficient gaz pentru consumul populaţiei şi industrie, mai este nevoie de o cantitate suplimentară de circa 20% din consumul anual, din care 10% ar urma să fie asigurată prin exploatarea realizată de Black Sea Oil and Gas.
Ce face România după ce Rusia a stopat furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria
România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a spus premierul Nicolae Ciucă într-o conferință de presă după vizita în Ucraina și după ce Gazprom a anunțat că a tăiat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să plătească gazul în ruble rusești.
Citeste si: VIDEO- Rusia a oprit livrările de gaz către două ţări din UE
"Consumul de gaze este mult sub căpacitatea de producție pe care noi o avem. Suntem una dintre puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar”, a răspuns premierul uneia dintre întrebările jurnaliștilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Nicolae Ciucă a adăugat că România caută alternative la gazul rusesc. „Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat el.
Alte gaze din Grecia și Turcia pentru România
Şeful Guvernului a menţionat că vineri vor avea loc discuţii cu premierul bulgar pe tema finalizării interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, pentru a putea beneficia astfel şi de gazul lichefiat care poate fi adus în Marea Mediterană şi descărcat în terminalele din Grecia sau Turcia.
În ceea ce priveşte energia electrică, Nicolae Ciucă a subliniat că se au în vedere programele Uniunii Europene pentru energie regenerabilă, alături de demersuri pentru punerea în funcţiune a centralei de la Iernut, a reactoarelor III şi IV de la Cernavodă şi a reactoarelor nucleare de dimensiuni mici.