In articol:
Prețurile globale ale petrolului au scăzut marți cu cel mai mare nivel din ultimele săptămâni, pe fondul semnelor tot mai clare de recesiune în cea mai mare economie a lumii, informează CNBC.
Veștile privind ieftinirea țițeiului atât pe piața americană, cât și la nivel global, nu sunt atât de bune, ele fiind în conexiune directă cu temerile privind o recesiune a economiei SUA, cu efecte în lanț și pe piața europeană.
Prăbușire sub pragul de 100 de dolari pe baril
Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.
O situație similară, cu prețurile coborând sub 100 de doalri per baril, nu s-a mai înregistrat din 11 mai, cu aproape 2 luni în urmă.
Potrivit unui studiu al Rezervei Federale din San Francisco, un declin susținut al randamentului din piața petrolului a precedat toate cele nouă recesiuni pe care le-a suferit economia SUA din 1955, făcându-l un barometru extrem de precis al sentimentului piețelor financiare.
Țițeiul Brent de referință internațională a scăzut cu 9,45%, sau 10,73 dolari, până la 102,77 USD pe baril.
Scenariu sumbru sau optimist?
În condițiile în care petrolul a coborât sub acest important "prag psihologic", analiștii economici nu exclud posibilitatea ca prețurile să scadă până la următorul nivel, de 85 de dolari pe baril.
Într-un scenariu de recesiune, analiștii Citi Bank prevăd chiar o scădere a prețului petrolului la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, iar apoi la 45 de dolari dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec+) nu intervine.
Rămâne de văzut în ce măsură prețurile la carburanți vor urmări trendul de scădere a prețului la petrol și când ar putea să simtă și șoferii din România o ieftinire la pompă.