Traian Anghel are 57 de ani, este profesor de fizică la Liceul „Nicolae Iorga” din Brăila și are gradul de sublocotenent în rezervă. „După treizeci de ani, armata şi-a adus aminte de mine: în data de 3 ianuarie 2022 am primit în cutia poştală un Ordin de chemare la Centrul Militar Judeţean pentru clarificarea situaţiei militare”, povestește Traian Anghel într-o scrisoare deschisă adresată premierului și ministrului Apărării.

Citeste si: Rusia își mută exercițiile navale din Marea Irlandei, după protestul pescarilor

Ordine de chemare pe bandă rulantă

La centrul militar la care s-a prezentat profesorul de fizică era coadă. „Acolo am găsit circa treizeci de bărbaţi, cu vârste între circa 35 şi 43 de ani; mi-am dat seama că au venit pentru acelaşi lucru pentru care am fost chemat şi eu, aşa că m-am pus la coadă”, spune profesorul, citat de  Libertatea.ro.

Spre surprinderea sublocotenentului în rezervă, procedura era extrem de rapidă. „Fiecare persoană care intra în camera destinată primirii celor chemaţi la ordin, ieşea după circa 1-1,5 minute cu un Ordin de chemare a rezerviştilor la mobilizare sau la război”, notează acesta.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Citeste si: Principalul aliat al lui Vladimir Putin: "Va fi război". Ce ar putea declanșa conflictul armat

Termen de 48 de ore să te prezinți la unitatea militară în caz de război

În ordinul primit de Traian Anghel, se precizează că în cazul în care se decretează mobilizarea sau starea de război, profesorul trebuie să se prezinte la o anumită unitate militară în termen de 48 de ore, cu anumite documente și obiecte asupra sa.

"Rezerviştii nu primesc astfel de ordine regulat! Eu, de exemplu, nu am primit nimic din partea armatei timp de treizeci de ani! Este clar, inclusiv pentru cineva căruia nu-i funcţionează foarte bine intelectul, că aceste ordine au legătură directă cu conflictul actual dintre Rusia şi Occident (SUA/NATO), generat de Rusia, având ca pretext Ucraina", a mai spus profesorul revoltat.

El îl contrazice pe ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, care a declarat, miercuri 26 ianuarie, că este vorba despre o operațiune de rutină.

Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război

Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, este infracțiune refuzul unei persoane de a refuza încorporarea în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.

Sunt însă necesare etape premergătoare, decise de Președintele României. Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, este infracțiune refuzul unei persoane de a refuza încorporarea în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani", informează Antena 3.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si