Close sidebar
Close sidebar

Profesorii din scolile de stat sunt functionari publici si pot ajunge la inchisoare daca iau mita. Decizia Curtii Supreme

O decizie a Curtii Supreme, care se aplica de miercuri, stabileste ca profesorii din scolile de stat sunt functionari publici si pot ajunge dupa gratii daca iau mita.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Profesorii din scolile de stat sunt considerati, in sensul legii penale, functionari publici, astfel ca acestia pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru infractiunea de luare de mita, a stabilit inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie aparuta miercuri in Monitorul Oficial, potrivit avocanet.ro. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mita este inchisoarea de la trei la zece ani.

„[Curtea] stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie in documentul publicat in Monitor.

Mai exact, prevederea indicata face referire la faptul ca „functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie(...) exercita(...) o functie publica de orice natura”, asa cum scrie in Codul penal.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Functionarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce tine de indatoririle lor de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste, potrivit Codului penal.

Concret, pedeapsa pentru luarea de mita consta in inchisoare de la trei la zece ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia/activitatea in executarea careia s-a savarsit fapta. Fapta este pedepsita indiferent ca mita este pretinsa sau primita in mod direct sau in mod indirect, pentru sine sau pentru alta persoana.

Decizia luata de ICCJ vizeaza un dosar in care o profesoara de liceu a cerut mita 500 de lei (cate 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI