Săptămânile trecute Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız, a fost primit de către Ministrul Culturii, Dl. Lucian Romașcanu, ocazie cu care au fost analizate activitățile și proiectele comune din anul 2023.

În cadrul ședinței s-au luat o serie de decizii. Una dintre acestea este folosirea limbii turce în muzeele din România.

O altă decizie luată cu ocazia acestei ședințe a fost transferarea și protejarea în mediul digital a manuscriselor din perioada otomană ce se află în bibliotecile, muzeele și arhivele din România.

Proiectul care s-a desfășurat în trecut în alte 7 țări din Balcani va fi derulat și în România prin inițiativa Institutului Yunus Emre.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız a declarat că: „Intenționăm să le facem cunoscut oamenilor de știință trecutul istoric bogat al Balcanilor și în special al României și să îl prezentăm prin transferarea acestuia în mediul digital.

Lucrările ce vor fi analizate în cadrul proiectului nu vor fi mutate sub nicio formă, scopul acestui proiect fiind acela de a proteja manuscrisele existente prin copierea acestora pe microfilme, clasificarea, traducerea în limba turcă modernă și în limba română și catalogarea acestora.

Prin aceasta vor fi scoase în evidență cultura, istoria și colaborarea dintre cele două țări.”

Citește și: Au fost acordate diplomele pentru cei care au participat la cursul de pictură pe apă Ebru organizat de Institutul Yunus Emre din București

Yıldız a declarat că printre obiectivele proiectului se numără, de asemenea, formarea experților în domeniile microfilmelor, copierii, legătoriei, reparației și conservării, pentru a păstra manuscrisele transferate în format digital în cadrul proiectului fără a fi deteriorate și pentru a le restaura pe cele deteriorate în conformitate cu forma lor originală.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani”

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani” derulat de către Institutul Yunus Emre împreună cu Banca Centrală a Republicii Turcia a fost creat pentru a sprijini identificarea, restaurarea și întreținerea manuscriselor aparținând perioadei otomane din Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Croația și pentru a sprijini conservarea lucrărilor existente în condiții moderne.

Citește și: Pelicula ”Ertuğrul 1890”, proiectată cu ocazia comemorării a 132 de ani de la scufundarea fregatei Ertuğrul

Proiectul se desfășoară în mai multe etape precum restaurarea și întreținerea manuscriselor distruse în timpul războiului, realizarea de copii ale lucrărilor pierdute pe baza copiilor existente în alte zone geografice și predarea acestora bibliotecilor, crearea condițiilor de depozitare adecvate pentru lucrările care nu au posibilitatea de a fi conservate în condiții moderne din cauza imposibilităților financiare, asistență în catalogarea și în transferarea în mediul digital al manuscriselor și formarea experților în aceste domenii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si