Close sidebar
Close sidebar

Rasa de oi pe cale de disparitie. Costurile de intretinere sunt prea mari, iar subventia de la stat este prea mica, spun crescatorii

Oile din rasa ratca sunt pe cale de disparitie in tara noastra. In zona de vest a Romaniei, se gasesc undeva la 2.000 de capete de oi de aceasta rasa, dintre care jumatate sunt hibride.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

E o oaie blândă, o oaie bună crescătoare de miei şi mi-o plăcut de ele. Aici, în localitatea asta şi încă în nişte localităţi învecinate o fost tradiţia asta de a creşte această rasă, ” spune, pentru Digi 24, Ion Pau, crescător de oi raţca, din satul Doclin, judetul Caras Severin.

Doar 1.000 de oi ratca pure mai exista in Romania, iar numarul lor este in scadere.

Din ce in ce mai putini fermieri aleg sa creasca aceasta rasa de oaie, al carei lapte este foarte sanatos si regleaza metabolismul, din cauza costurilor prea mari.

Crescatorii de animale se plang ca banii pe care ii primesc de la stat, sub forma de subventie, nu ii ajuta prea mult.

Undeva la 100 de lei, per total. Subvenţia e mică pentru ce cheltuieli au ei.
Chiar e mică nu poate să-i motiveze. În plus nu e la timp, nu ajunge. În plus animalul ăla trebuie să mânce. Animalul ăla mâncă iarna, trebuie să îi dai să mânânce ceva, nu? Dacă iarna nu ai ajutorul ălă, nici în primăvară nu l-am avut,”
precizează Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei de Crescători de Pvine şi Caprine Caraş-Severin.

Daca turma este mai mare de 150 de capete, crescatorii primesc cu 20 de lei in plus pentru fiecare animal.


"Efectivul a scăzut de la zeci de mii sau poate chiar sute de mii în zona banatului, la ora actuală în jur de o mie. Tocmai prin faptul că costurile pentru că costurile pentru perioada de iarnă sunt mult mai mari. Faptul că nu a fost atât de competitivă cu ţurcana a dus la această extinsă dispariţie ,” explică Ioan Pădeanu, profesor Facultatea de Zootehnie si Biotehnie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI