Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Ratele sunt cele mai mari motive de îngrijorare pentru români: plăți mai mari din ianuarie

Românii sunt extrem de îngrijorați din cauza ratelor care au explodat. BNR a majorat dobânda cheie, și indicele IRCC a crescut din nou, iar mulți speră la un ajutor din partea Guvernului.

Maria Stiuca,

Ratele sunt cele mai mari motive de îngrijorare pentru români: plăți mai mari din ianuarie

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ratele tot mai mari îi îngenunchează pe români. Luna ianuarie nu a venit cu vești bune, mai ales că BNR a majorat dobânda cheie, iar indicele IRCC a crescut din nou. Mulți așteaptă un ajutor de la Guvern, dar în zadar, căci executivul spune că nu poate interveni în relațiile comerciale cu băncile. Când traiul devine de la o lună la alta mai scump, oamenii abia mai știu cum să își împartă banii.

Plata ratelor- îngrijorare pentru mulți români

Luna ianuarie a adus îngrijorări pentru cei care au rate, nevoiţi să plătească băncilor cu aproximativ 50% mai mult faţă de acum o jumătate de an. 2023 a debutat cu cifre mari în dreptul indicilor, în funcţie de care se calculează ratele.

BNR a majorat pentru a 11-a oară în ultimii 2 ani dobânda cheie, care a ajuns la 7%. IRCC a crescut la începutul anului și a ajuns la o valoare de 5,71% de la 4,06. Iar ROBOR, indicile în funcție de care se calculează dobânzile pentru majoritatea creditelor în lei, a ajuns la 7,43% de la 7,44.

Cei mai mulți nici nu mai știu cum să iasă din această situație, mai ales că au contractat credite imobiliare, pe o perioadă de zeci de ani.

„- S-a majorat cu aproape 100 de lei.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

- Deci ați simțit pe pielea dumneavoastră majorarea ratelor, cum mai facem față cu banii?

- Cu înțelepciune!”

În spațiul public a apărut informația că Guvernul ar vrea să subvenționeze parțial ratele românilor, declarație atribuită Ministrului Muncii. Fals, spune acesta, care susține că executivul nu are astfel de puteri, desi mulți români au crezut că poate așa ar mai scăpa de o parte din povară.

Citește și: Impozit chirii 2023. Ce modificări au apărut de la 1 ianuarie 2023?

Ce spun specialiștii în legătură cu situația ratelor?

Marius Budăi, Ministrul Muncii afirmă că: „Această citare a mea a fost, din punctul meu de vedere un pic eronată, pentru că în cadrul discuțiilor, noi discutăm despre măsuri pe care să le ia Guvernul în general și despre ipoteze lansate de anumiți parlamentari. Guvernul nu poate să intervină în această situație. Această ipoteză a fost de fapt lansată de deputatul PSD Marius Ostaficiuc. El susține eliminarea comisioanelor la toate creditele imobiliare pe o perioadă limitată de timp, dar și posibilitatea suspendării plăţii ratelor”.

De asemenea, Marius Ostaficiuc a adăugat că: „În următoarea perioadă când vin și facturile la energie, la gaze, cu siguranță vor veni și ratele mărite, și dacă nu au un respiro, românii vor intra în faliment. Poate fi o discuție împreună cu Băncile Comericale, împreuna cu BNR-ul, tocmai pentru a putea ca Băncile Comericale să înțeleagă. Eu fac un apel la întelegere, decât la impunere. Analiștii susțin că guvernul nu se poate implica direct în relațiile comerciale dintre bănci și clienții lor, oricât de mult și-ar dori cei care plătesc tot mai mult lunar”.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

În vederea ratelor și a creditelor, Andrei Perianu, analist economic, sugerează că: „Decizia când luăm un credit ipotecar este strict la nivel personal, deci trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru creditul respectiv, nu are nicio legatură cu statul român, este un contract comercial între o persoană fizică și o bancă, sunt alte subvenții pe care statul le acordă, ajutor de șomaj, tot felul de chestii sociale, dar nu punctuale pe o relație comercială”.

Statul poate să intervină, însă, asupra inflației, preconizată că va ajunge pentru luna decembrie la 16,5%. Dacă va reuşi, atunci şi dobânzile la credite se vor tempera. Experţii cred că în luna martie am putea avea primele scăderi ale indicilor, în funcţie de care se calculează ratele.

Citește și: Vârstă de pensionare bărbați 2023. Când se iese la pensie?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI