Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Război Rusia-Ucraina, ziua 90. Ofensiva rusă în Donbas încetinește, la trei luni de la invazia armatei lui Putin. Anunțul lui Zelenski: următoarele săptămâni vor fi dificile

Război Rusia-Ucraina, ziua 90. ​​Pe 24 mai se împlinesc exact trei luni de la declanșarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, timp în care au fost distruse orașe întregi în țara de la granița cu România, au murit mii de civili, printre care și sute de copii, iar peste 5 milioane de ucraineni au devenit refugiați. Forțele ucrainene vor continua să lupte chiar dacă sunt înconjurate de forțele rusești în regiunea Donbas, au spus oficialii occidentali.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Război Rusia-Ucraina, ziua 90. Rusia anunță că îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, după cum a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu.

Citeste si: „Eu ucid criminali, nu omor copii și bătrâni”. Fostul aliat al lui Putin refuză să fie comparat cu liderul rus

Război Rusia-Ucraina, ziua 90.  ”Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite.

Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a declarat Serghei Şoigu pentru agenţia de presă rusă RIA.

Război Rusia-Ucraina, ziua 90. Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina peste 29.000 de militari, în primele trei luni de război. La pachet cu pierderile umane vin și cele ale tehnicii militare: aproape 1.300

de tancuri, peste 3.000 de blindate, și 400 de avioane și elicoptere de luptă. 

Citeste si: Rusia a pierdut mai mulți soldați în Ucraina decât în 9 ani de război în Afganistan

Război Rusia-Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia ar fi înregistrat în primele trei luni de război în Ucraina „un număr de morţi similar” cu cel înregistrat de Uniunea Sovietică în timpul celor nouă ani de război în Afganistan.

Volodimir Zelenski: Săptămânile care urmează vor fi dificile 

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis, marți, în mesajul video adresat poporului său că următoarele săptămâni din război vor fi dificile, însă nu există alternativă pentru ucraineni decât să lupte.

"Ocupanții duc un război foarte brutal împotriva noastră. Nu a existat un astfel de război pe continentul european de 77 de ani. Un război total în care inamicul încearcă să distrugă cât mai mulți oameni și infrastructura țării noastre. Curățarea molozului de la Desna, din regiunea Cernihiv a fost finalizată. 87 de morți. Și aici au fost doar patru rachete", a transmis președintele Ucrainei.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Volodimir Zelenski a făcut bilanțul primelor trei luni de război: În total, din 24 februarie, armata rusă a lansat 1.474 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei, folosind 2.275 de rachete diferite. Au avut loc peste 3.000 de lovituri aeriene ale aeronavelor și elicopterelor rusești. 

O nouă ofensivă rusă în Donbas 

Oficialii occidentali au spus că, deși rușii vor reuși în cele din urmă să încercuiască Severodonețk, asta nu înseamnă neapărat înfrângere pentru ucraineni.

Citeste si: Alianța care sperie Occidentul. "Rusia se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China", spune Serghei Lavrov

Continuând să lupte, aceste trupe ucrainene ar îndeplini o funcție militară importantă, „diminuând capacitatea Rusiei de a avansa și creând timp pentru ca forțele ucrainene să continue să-și îmbunătățească apărarea în altă parte”, a spus un oficial occidental, citat de The Guardian.

Vladimir Putin ar fi supraviețuit unei tentativei de asasinat

Vladimir Putin ar fi supraviețuit unei tentativei de asasinat petrecute în urmă cu circa 2 luni, susține șeful serviciului militar de informații de la Kiev. 

Citeste si: Alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război. Procurorul general al Ucrainei: „Teritoriile de pe linia frontului au devenit abatoare”

„A existat o încercare de asasinare a lui Putin... Acestea sunt informații non-publice. [A fost o] încercare absolut nereușită, dar s-a întâmplat cu adevărat.”, a declarat Kirilo Budanov într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Ameninţarea din Belarus nu a dispărut, spune Guvernul de la Kiev

Ameninţarea Rusiei de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne în continuare. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a contrazis declaraţia lui Aleksandr Lukaşenko conform cărora Belarusul nu este o ţară agresoare şi a spus că există încă ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina.

Oficialul de la Kiev a făcut această declaraţie în cadrul jurnalului informativ. Autoproclamatul preşedinte al Belarusului Alexander Lukaşenko a scris o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, asigurându-l că Belarus nu este un stat agresor.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

"Conform normelor dreptului internaţional, o ţară care cedează teritoriul său unei ţări terţe agresoare, în speţă Rusia, pentru a duce o agresiune împotriva unui alt stat, este şi ea complice la agresiune, complice al acestei crime internaţionale”, a spus Maylar.

Ea a adăugat că de aceea Belarus trebuie să înţeleagă că, dându-şi teritoriul pentru manevre, agresorului rus, ţara este deja implicată în acest război.

Maşini cu cadavre mutilate şi împuşcate, descoperite în zona Mykolayiv  

În regiunea Mykolayiv au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Când localnicii au încercat să se evacueze, ocupanţii le-au indicat ca rută permisă o zonă minată, apoi i-au împuşcat pe supravieţuitorii exploziilor.

Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina Comandamentului Operaţional „Sud” de pe Facebook, potrivit Adevarul.ro. Se subliniază că printre morţi- doi copii de vârstă şcolară primară. 

„În timpul înaintării unităţilor noastre din regiunea Mykolayiv către regiunea Herson, au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Mai întâi li s-a spus că era o rută permisă dar aceasta trecea prin zona minată, iar apoi cei care au supravieţuit exploziei au fost împuşcaţi”, se arată în postare. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI