Se spune ca 2016 ar fi cel mai bun an pentru agricultura romaneasca din ultimul deceniu. Se vehiculeaza o cifra a afacerilor de peste 24 de miliarde de lei. Intrebarea importanta este  urmatoare. Se simta asta in buzunarul si in camara noastra?

VALOAREA ZILEI:  20 DE LEI

Ne propunem un obiectiv deloc impresionant. Sa facem cumparaturi de numai 20 de lei.
Ce reusim sa cumparam de acesti bani? La nivel de fructe si legume, ar trebui sa adunam destule in cos…

Colectivistii din Flamanzi au prins a intelege cuvantul tona. Il rostesc atunci cand se strang din camp recoltele, dar mai ales atunci cand se impart veniturile. Pardon, am gresit epoca. Sa dam timpul inainte,  pana acum, in 2016.

De data asta n-am mai gresit anul. 2016, o piata din Romania. Printre rosii si ardei, curg amenintarile.  In spatele scandalului se ascund bolile agriculturii romanesti: taxele din piete, dar si intermediarii care umfla pretul, in defavoarea adevaratilor producatori!

TESTUL "CATE KILOGRAME AU 20 DE LEI?"

Plecam, asadar, cu 20 de lei in buzunar. Ne oprim mai intai pe marginea drumului si vrem musai sa alegem cate un kilogram din fiecare produs. Desigur, preturile difera si aici.
Spre exemplu, carofii au preturi cuprinse intre 1,5 si 2 lei.

LA TARA:
ROSII: 6 LEI
CASTRAVETI: 3 LEI
CARTOFI: 2 LEI
CAPSUNE: 10 LEI
COSUL DE 20 DE LEI CANTARESTE: 3.5 KILOGRAME


Asadar, dupa un drum facut pana la tara, punem 3,5 kilograme in cosul nostru de musai 20 de lei. Cate un kilogram din fiecare: capsune, rosii, castraveti.
La cartofi, punem numai jumatate de kilogram.  E putin? Poate, dar sunt produse naturale.

LA HIPERMARKET
ROSII: 4 LEI
CASTRAVETI:  1.99 LEI
CARTOFI: 1.99 LEI
CAPSUNE:  9.99 LEI
COSUL DE 20 DE LEI CANTARESTE:  5 KILOGRAME


Rosiile sunt mai ieftine decat la tara.  La fel, castravetii si cartofii. Cosul nostru se umple cu 5 kilograme. Aici reusim sa luam 2 kilograme din acelasi produs: cartofi sau castraveti. Nu-i greu de inteles de ce. Comericantii isi permit sa faca achizitii in cantitati uriase. Asa scade si pretul. Dar calitatea? Aici trebuie sa invatam sa alegem singuri.

LA PIATA:
ROSII: 7 LEI
CASTRAVETI: 3 LEI
CARTOFI:2.50 LEI
CAPSUNE: 6 LEI
COSUL DE 20 DE LEI CANTARESTE: 4.5 KILOGRAME


Aici gasim capsunele la cel mai mic pret. In rest, preturile sunt cam ca la tara. Reusim sa punem 4 kilograme si jumatate in cosul nostru. Ramane valabila aceeasi regula: cate un kilogram din fiecare produs, plus ce mai ramane din cei 20 de lei.  Si aici, trebuie sa stii cum sa alegi.

Pentru a evita sa fii pacalit, verifica la mai multi producatori din aceeasi zona.
In plus, e indicat sa inveti calendarul agricol. In luna mai putem cumpara cartofi din productie autohtona. Rosiile si castravetii provin din sere.  Verdeturile sun proaspete in aceeasi perioada. La fel ca si ciresele de mai.

Pana la urmatoarea editie "Cat te Costa?", va mai spun un singur lucru: aveti mare grija de banii dumneavoastra.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si