Totul in jur iti da fiori reci. Se vad urmarile cutremurului din 77 de parca blocurile s-ar fi zgaltait ieri. Nici macar timpul nu a iertat zidurile subrezite.

Acesta este doar unul dintre blocurile bucureste, construite la inceputul anilor 1900. Aici, locuiesc peste 70 de familii. Oamenii se tem ca aceasta cladire se poate prabusi la cel mai mic cutremur. Arata asa cum vedeti si dumneavoastra, de parca toate autoritatile au uitat-o.

"Am inteles ca de la Administratie vi s-au dat truse de prim-ajutor. Aceea este un vax… Eu nu inteleg de ce se dau porcariile acestea. Va ajuta? De niciun fel!", spune o locatara.

Servetele, pelerina, apa si lanterna. Acestea sunt cateva dintre obiectele pe care le contine o trusa de prim-ajutor. Important este sa o aveti la indemna, in momentul in care incepe cutremurul.

„Acesta este cel mai bun! Cu acesta fluier sa te scoata de sub pamant. Si daca dorm cu ea sub pat ce fac? A venit cutremurul, pana pun mana pe ea, sa o scot, ce scot?”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Ar mai fi si varinta custilor sau cutiilor anti-seismice.

„Cine mai are timp, cand incepe cutremurul? In care cusca sa te bagi?”

„In caz de cutremur, mai exista niste custi, in care ar putea sa supravietuiasca. Unde sa intre custile, aici?”

Blocul in care locuieste doamna Florenta a fost construit in 1931. E cladire monument dar nici macar in vizita nu vin autoritatile.

„S-au cheltuit niste bani, pe minunatiile acestea. Puteau fi folositi, pentru consolidare!”, spune femeia.

Peste 1500 de cladiri din Capitala sunt incadrate in diferite clase de risc seismic. Doar 5, au fost consolidate, pana acum conform listelor actualizate in luna curenta, ale Primariei Capitalei. Ne este aproape imposibil sa nu ne intrebam cine va raspunde in cazul in care un seism ar lovi Bucurestiul?

In Italia, procurorii ancheteaza autoritatile locale din Amatrice, acuzate de omor din imprudenta si dezastru din culpa. Cladirile prabusite peste mii de persoane ar fi fost incadrate intr-un program de reabilitare, care insa, nu s-a desfasurat conform planului de pe hartii. Daca nici la italieni nu se poate, noi ce sa mai spunem? Sa speram ca pronosticurile specialistilor in domeniu sa fie adevarate.

„Deocamdata, din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Cutremurele catastrofale au de obicei, o perioada de revenire in jur de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani”, informeaza Gjeorghe Marmureanu, presedinte onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Asta inseamna ca peste primul prag din 2014 am trecut. Ar urma inca doua, in 2041 sau in 2079. Dar...Cutremurele vrancene nu stiu matematica.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si