În ultimii ani, ca urmare a investiţiilor în modernizarea şi întreţinerea sistemului de canalizare, astfel de probleme au început să apară doar sporadic. Mai mult, chiar atunci când apar anumite probleme punctuale ele sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viaţa oraşului.

Lucrul acesta e cu atât mai relevant cu cât în ultimii doi ani au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale.



Clapet diametru 50 cm
Clapet diametru 50 cm
Cel mai relevant exemplu pentru îmbunătăţirea infrastructurii de canalizare îl reprezintă curăţarea casetei de sub Dâmboviţa. La preluarea de către Apa Nova Bucureşti, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreţinere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curăţarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului.

Clapet diametru 60 cm
Clapet diametru 60 cm
Odată cu rezolvarea principalelor probleme putem observa şi alte lucruri altfel trecute cu vederea. De exemplu, la ultima ploaie puternică s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor.

Clapet diametru 60 cm
Clapet diametru 60 cm
Cu ocazia aceasta am aflat că multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate greşit aşa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare.
Clapetele de sens se montează pe instalaţia interioară de canalizare (instalaţia care aparţine proprietarilor de clădiri) şi este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii să ia în calcul poziţia clădirii faţă de reţeaua publică de canalizare şi să prevadă instalarea acestor clapete.

Totuşi, deşi nu este responsabilitatea sa, ANB derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si