Curtea de Justitie a UE a decis ca stabilirea unui pret fix pentru medicamente este ilegala
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca sistemul german de stabilire a unui pret fix pentru medicamentele pe baza de reteta este ilegal, încâlcând legislatia comunitara, scrie Agerpres.
Pacientii incluşi în sistemul de asigurari de sanatate din Germania trebuie sa plateasca din propriile buzunare o parte din pretul medicamentelor.
Pe de alta parte, o organizatie nonguvernamentala şi-a unit fortele cu o companie farmaceutica olandeza care livreaza medicamente prin poşta pentru a le oferi pacientilor germani medicamente la preturi mai mici. Acest lucru a fost contestat de o organizatie de lobby a sectorului farmaceutic german şi în cele din urma cazul a ajuns la CJUE, precizeaza sursa citata.
Potrivit CJUE a decis ca sistemul german de fixare a preturilor pentru medicamente eliberate pe baza de reteta reprezinta o restrictionare a liberei circulatii a bunurilor.
Germania are reguli foarte stricte în privinta pretului medicamentelor pentru a se asigura ca micile farmacii nu sunt scoase de pe piata de marii rivali.
Însa, judecatorii CJUE au respins argumentul potrivit caruia preturile fixe asigura o mai buna distributie geografica a farmaciilor. Ei sustin ca acordarea permisiunii farmaciştilor sa-şi fixeze propriile preturi le-ar permite sa perceapa un pret mai mare pentru înfiintarea unei farmacii în zonele îndepartate.

Pacientii incluşi în sistemul de asigurari de sanatate din Germania trebuie sa plateasca din propriile buzunare o parte din pretul medicamentelor. Pe de alta parte, o organizatie nonguvernamentala şi-a unit fortele cu o companie farmaceutica olandeza care livreaza medicamente prin poşta pentru a le oferi pacientilor germani medicamente la preturi mai mici. Acest lucru a fost contestat de o organizatie de lobby a sectorului farmaceutic german şi în cele din urma cazul a ajuns la CJUE, precizeaza sursa citata.

Potrivit CJUE a decis ca sistemul german de fixare a preturilor pentru medicamente eliberate pe baza de reteta reprezinta o restrictionare a liberei circulatii a bunurilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Germania are reguli foarte stricte în privinta pretului medicamentelor pentru a se asigura ca micile farmacii nu sunt scoase de pe piata de marii rivali. Însa, judecatorii CJUE au respins argumentul potrivit caruia preturile fixe asigura o mai buna distributie geografica a farmaciilor. Ei sustin ca acordarea permisiunii farmaciştilor sa-şi fixeze propriile preturi le-ar permite sa perceapa un pret mai mare pentru înfiintarea unei farmacii în zonele îndepartate.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si