Suntem pe locul 5 in lume la consumul de alcool. Romania are 3 milioane de alcoolici inregistrati oficial
România nu face nimic sa combata alcoolismul, desi din aceasta cauza se produc mii de tragedii anual. Nu exista un plan de masuri si nici legi clare, scrie B1.ro
tara noastra se afla pe locul 5 în lume la consumul de alcool, cu 3 milioane de alcoolici înregistrati oficial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Realitatea dezvaluie tragedia din spatele acestor cifre. Parinti cazuti în patima bauturii îsi neglijeaza sau abuzeaza copiii, însa nicio autoritate a statului nu are programe de prevenire sau de ajutor. Iar masura ridicarii celor mici din familie nu rezolva situatia de fond. Nici pentru cazurile extrem de grave statul român nu are niciun plan de prevenire sau de tratare a alcoolismului în familii si nici pentru copiii care ajung victime colaterale.
Psihiatrii si psihologii spun ca, în astfel de cazuri, legislatia ar trebui sa fie mai dura: parintii alcoolici sa fie decazuti din drepturi daca nu urmeaza un tratament medical specific, adica dezalcoolizare. Iar dovada este ca cei care vin singuri sa ceara ajutor sunt foarte putini. Dar ajutorul din partea statului este esential. În Germania, de exemplu, asigurarea de sanatate acopera si cheltuielile legate de dezalcoolizare. La noi însa, cei care sufera de alcoolism nu au nici macar suficiente centre de dezalcoolizare în sistemul de stat.

Realitatea dezvaluie tragedia din spatele acestor cifre. Parinti cazuti în patima bauturii îsi neglijeaza sau abuzeaza copiii, însa nicio autoritate a statului nu are programe de prevenire sau de ajutor.

Iar masura ridicarii celor mici din familie nu rezolva situatia de fond. Nici pentru cazurile extrem de grave statul român nu are niciun plan de prevenire sau de tratare a alcoolismului în familii si nici pentru copiii care ajung victime colaterale.

Psihiatrii si psihologii spun ca, în astfel de cazuri, legislatia ar trebui sa fie mai dura: parintii alcoolici sa fie decazuti din drepturi daca nu urmeaza un tratament medical specific, adica dezalcoolizare. Iar dovada este ca cei care vin singuri sa ceara ajutor sunt foarte putini. Dar ajutorul din partea statului este esential.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

În Germania, de exemplu, asigurarea de sanatate acopera si cheltuielile legate de dezalcoolizare. La noi însa, cei care sufera de alcoolism nu au nici macar suficiente centre de dezalcoolizare în sistemul de stat.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si