Traditia calendarului de ceapa este veche de cand lumea si nu este maramuresan care sa nu o stie. Batranii spun ca, daca este facut Tradiasa cum trebuie, calendarul le va arata daca anul urmator va fi sau nu unul secetos.

Maria a invatat de la bunici cum se procedeaza. Asa ca, an de an face acest calendar: „Trebuie sa taiem ceapa si sa o punem pe fiecare luna a anului sa vedem cum o sa fie anul.

O taiem in 2 si apoi desfacem fiecare foita sa putem sa punem pe fiecare luna, sa vedem cum o sa fie anul”.

oile de ceapa se pun apoi pe fiecare luna din calendar.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

 

SARE SI CEAPA

Pe fiecare foaie de ceapa, tanara pune putina sare.

Pentru prietena Mariei este primul an in care pregateste calendarul din foi de ceapa, insa vrea sa invete de la vecina ei. Regula cititului vremii in foile de ceapa este una simpla: Unde s-a uda mai tare ceapa acolo va fi mai ploios, si in lunile incre nu se uda tare ceapa ii seceta.

Eu am pus sare ce mai afcem? O lasam peste naopte si vedem maine dimineata cum sunt”

A doua zi calendarul de ceapa poate sa fie citit. Sarea se topeste intocmai cat trebuie in foile de ceapa, astfel incat sa ne arate cum va fi vremea.

Maria: „De la bunica mea am invatata, il facem in fiecare an inainte de anul nou ca s avedem cum a fi anul ce vine daca pune sa punem tot ce ne trebuie daca o sa avem fan, recolte bune, va organizati tot anul”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si