Scriitorul suferea de mai multi ani de scleroza laterala amiotrofica, iar decesul a fost anuntat de ministrul argentinian al Culturii, Pablo Avelluto.

”Adio, Piglia. Ne ramâne tot ce ai scris, luciditatea si pasiunea unui scriitor si cititor omnivor. Iti vom simti lipsa”, a scris Avelluto pe Twitter.

Scriitor, eseist, critic, profesor universitar si scenarist, Ricardo Piglia s-a nascut la Adrogué, Buenos Aires, in 1940, si este unanim considerat un autor emblematic al literaturii contemporane de limba spaniola, potrivit Humanitas.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

A studiat istoria la Universidad Nacional de La Plata. Dupa absolvire a fondat reviste culturale, a facut parte din redactiile mai multor edituri din Buenos Aires, a condus faimoasa colectie de romane politiste ”Serie Negra”, in care au aparut in traducere cartile unor autori precum Dashiell Hammett, Raymond Chandler, David Goodis si Horace McCoy, si a predat vreme de 15 ani in universitati atât din Argentina, cât si din strainatate (printre care Harvard si Princeton).

A publicat cinci romane- ”Respiración artificial”, 1980, ”La ciudad ausente”, 1992, ”Plata quemada”, 1997, ”Blanco nocturno”, 2010, si ”Calea Idei Brown”, 2013 (”El camino de Ida”). A semnat, de asemenea, mai multe volume de povestiri, intre care ”La invasión”, 1967, ”Nombre falso”, 1975, ”Prisión perpetua”, 1988, ”El pianista”, 2003, si numeroase lucrari de critica, precum ”Crítica y ficción”, 1986, ”Formas breves”, 1999, ”El último lector”, 2005, ”Las tres vanguardias”, 2016.

Cartile sale au fost traduse in peste 20 de limbi, iar activitatea si creatia sa au fost rasplatite cu numeroase premii nationale si internationale.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si