Politia a anuntat ca a identificat mai multe persoane care au ridicat drone in zilele in care s-au desfasurat proteste din Piata Victoriei si s-a constatat ca acestea nu erau nici licentiate, nici inmatriculate, fapt pentru care au fost intocmite dosare penale, riscand intre 3 si 6 ani de inchisoare. Unul dintre cei care au ridicat dronele se numeste Catalin Constantin si a ajuns la politie, unde i s-a comunicat ca a comis o infactiune.
„Duminica trecuta am ajuns din Piata Victoriei la sectia 3 Politie, unde am stat pana dupa miezul noptii, pentru declaratii si procese verbale. Am dosar de urmarire penala pentru pilotarea fara licenta a unei aeronave neinmatriculate! Aeronava e drona mea, Phantom 3 Professional, cea cu care am lucrat la expozitia ‘Piata, loc simbolic al orasului’. Am urcat Arca lui Noe in cerul de deasupra Pietei Victoriei si o seara inainte.
Tot la miting, fix langa echipajele de politie, dar fara probleme. Politistii au privit sambata curiosi si amuzati. Pana duminica, drona mea a devenit avion si constituie grava infractiune penala ce am facut eu, pedepsibila cu inchisoare de la trei la sase ani. Asa ca jandarmul m-a condus la sectia de politie. Acolo mi s-a explicat ca o seara inainte primisera indicatii clare legate de fotografiatul cu drona si ca o lege din 1997 (fireste, o ordonanta guvernamenatala, no.
29/1997), codul aerian, interzice pilotarea aeronavelor civile fara inmatriculare. Inspectorul, simpatic, mi-a explicat ca taxa de inmatriculare e fix aceeasi pentru o drona si un avion Boeing”,
a explicat Catalin pe Facebook.
“In realitate, in acest moment nu exista in Romania o lege care sa reglementeze folosirea dronelor, iar ordonata no 29/1997 (in 1997, daca ne gandim, nu existau drone civile nicaieri in lume!), a fost fortata sa se refere, peste noapte, si la drone, in timp ce, in realitate, ea se refera la… avioanele civile.
Potrivit acelaeasi ordonante, nu aveam voie sa decolez decat de pe un aeroport. De fapt, potrivit acelaiasi ordonante, nici nu am zburat, pentru ca o aeronava e in zbor dupa inchiderea usilor, iar drona nu are usi…De sus, se vede prea multa lume si nu e bine, zau! In Romania, a existat o singura lege, temporara, care reglementa folosirea dronelor: ordinul de ministru no. 8/2014, valabil insa doar pana in ianuarie 2016. Data, desigur, in context politic. In presa aparusera filmari cu drona ale domeniile unor baroni locali. Doar ca ordinul de ministru a expirat si nimic nu interzice acum folosirea dronelor. Ce nu e interzis, e legal. Dar asta nu inseamna, desigur, nimic. Ce mi-e drona, ce mi-e un avion! Zboara? Zboara! Conventia de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insista asupra elaborarii in tarile UE de legi specifice dronelor, grupate in clase diferite, in functie de greutate. A mea se incadreaza, ca mai toate dronele disponibile comercial, la clasa ‘Open’ category. Niciuna dintre tarile europene, cu legi foarte proaspete in domeniu (Germania – ianuarie 2017, Portugalia – decembrie 2016, Franta – septembrie 2016, Italia – iulie 2016) nu cer inregistrarea dronelor usoare. Toate stirile aparute in presa in ultima vreme fac referire fie la codul aerian din 1997 (unde, intr-adevar e penal sa conduci un avion neinregistrat), fie la la o lege despre drone, care a incetat sa fie aplicabila”
, a incheiat Catalin.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si