Prima evaluare nationala este cea din clasa a II-a, iar la finalul clasei a IV-a elevii au o noua evaluare nationala, ministrul Educatiei, Pavel Nastase, considerând ca aceste testari sunt stresante pentru copii.

El a spus, la Europa FM, ca nu este de acord cu aceste evaluari nationale pentru elevii din ciclul primar.  ”Pana la gimnaziu, dupa parerea mea, n-ar trebui sa avem aceste evaluari asupra copiilor.

Ei sunt intr-o perioada de dezvoltare a capacitatilor de gândire. Deci, omul se dezvolta, si creierul din punct de vedere biologic, pâna la vârsta asta, se dezvolta si abia dupa-aceea este in masura sa perceapa o evaluare, sa vada niste teste de genul acesta. Trebuie sa prelungim, daca vreti, primii sapte ani de acasa cu aceasta perioada care inseamna invatamântul primar si sa ii dam baza de gândire. Trebuie procedat in mod gradual, astfel incât el sa se obisnuiasca, dar nu evaluari de genul celor pe care le dam acum, care ii streseaza si ii sperie pe copii", a afirmat Nastase. 

Ministrul Educatiei a precizat ca decizia privind eliminarea acestor evaluari nationale in invatamântul primar nu va fi luata de pe o zi pe alta, ci in urma unei analize.

Pavel Nastase a mai spus ca de mâine va incepe revizuirea totala si sistematica a manualelor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

"Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a intrebat nimeni daca aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a facut nimeni o evaluare in acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, intre manualele de la invatamântul primar, gimnazial si liceal.

Suntem in proces de reinnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, daca nu privim ca sistem, si nu plecam de la cele 8 competente care sunt la nivel european, si cu dezvoltarea acestora pe competente specifice – primar, gimnazial si liceal –, atunci exista riscul sa apara suprapuneri. Aceasta revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasa, care sa scoata in evidenta toate problemele care tin de continutul manualelor", a spus ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, programa pentru gimnaziu aprobata anul trecut nu presupune reducerea orelor ci, dimpotriva, exista o crestere cu aproximativ doua ore fata de ce exista.

Ministrul a explicat ca vor fi grupuri de lucru care vor lucra pe fiecare etapa de invatamânt – primar, gimnazial si liceal, grupuri in care vor fi implicati profesori care predau. In etapa a doua, un grup la nivelul ministerului  va elimina neconcordantele care exista in manuale, intre ciclurile de invatamant.

"Ca sa simplificam manualele trebuie sa umblam la programele cadre, apoi la programele scolare. Manualele nu vor fi abandonate, ci doar actualizate. De exemplu, daca se ajunge la concluzia ca anumite capitole sunt depasite din punct de vedere al continutului sau nu sunt conforme cu ciclul respectiv, le scoatem ”, a adaugat Nastase.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si